Verlies in Den Bosch en een boze coach

26 februari 2016

VERLIES IN DEN BOSCH EN EEN BOZE COACH

Na afloop van de wedstrijd SPM Shoeters–Challenge Sports was coach Armand Salomon boos. Niet boos op het zwarte team (de thuisploeg) die zojuist de wedstrijd met 78-68 winnend hadden afgesloten, niet boos op het witte team (zijn eigen jongens) die net als vorige week tegen Aris terugkwamen van een 16 punten achterstand bij rust tot een 3 punten achterstand vlak voor tijd.

Nee, boos was hij op het team in de oranje shirts. En dan gaat het, afgezien van het gegeven dat de heren weinig consequent fluiten, vooral om twee andere zaken. Ze hebben geen benul van gameflow en tonen een flinke dosis arrogantie.

Het was een mooie wedstrijd in de Maaspoort, leuk voor alle toeschouwers en leuk voor de thuiskijkers op Ziggo. Het had nog leuker kunnen zijn, maar de sfeer werd uit de wedstrijd gehaald.

Waarom moet Arvin Slagter een technische fout krijgen? Als de wedstrijd daar totaal niet om vraagt. En waarom krijgt Sergio de Randamie daarna een technische fout? Moest er dan ook maar eentje aan de andere kant gegeven worden?

Waarom krijgt Michael Kok een onsportieve fout? Nog belangrijker: waarom legt scheidsrechter Zwiep niet aan de coach van Rotterdam uit wat hij denkt gezien te hebben? Of waarom niet na afloop als hem daar op een normale manier door Salomon om gevraagd wordt. Heel jammer allemaal, want aan de spelers van beide teams lag het gisteren niet.

Rotterdam krijgt net als in de laatste wedstrijd tegen Aris in de eerste seconden een 7-0 achterstand aan de broek. Er zijn meer gelijkenissen met die wedstrijd: in de eerste helft kan de ploeg nauwelijks een vuist maken en mist het veel doelpogingen, met name onder het bord. De achterstand bij rust is ook dezelfde: 16 punten. En ook nu knokt de ploeg zich in de tweede helft terug in de wedstrijd. De Maaspoort wordt heel stil van de inhaalrace in het derde kwart als Challenge Sports de achterstand verkleint naar 54-48.

In het vierde kwart lijkt het erop dat Rotterdam serieus aanspraak maakt op de overwinning wanneer het team de achterstand zelfs doet teruglopen naar 3 punten (69-66). Maar waar Theeuwkens met een driepuntspoging faalt, is de rake bom van Akerboom de nekslag voor Rotterdam. Arvin Slagter staat daarna 9 keer aan de vrijeworplijn en scoort ze alle 9. Zo wordt het uiteindelijk 78-68.

Challenge Sports kan ondanks de nederlaag (en ondanks een slechte eerste helft) terugkijken op een sterke wedstrijd. Lashard Anderson (11 punten, 9 rebounds, 5 assists) komt steeds beter in zijn rol. Ook Stefan Mladenovic (15 punten) zit in een sterke fase. Sergio de Randamie is de beste man aan de kant van de uitploeg met een double-double (19 punten, 10 rebounds).

Het collectief gaat steeds beter draaien. Dus daarom is Salomon niet boos.

In beeld