RECLAME VOOR HET BASKETBAL

10 maart 2017

Forward Lease speelde afgelopen woensdag weer in de zaal waar het in het eerste decennium van deze eeuw de thuiswedstrijden afwerkte. Het was een voorschot op de toekomst omdat Forward Lease werkt aan een structurele plaats in de top vier waarbij de ambiance van de grote hal op de begane grond van het Topsportcentrum hoort.

Met 750 toeschouwers, waaronder 200 leden van verenigingen uit de regio, is het lekker druk in de hal. Ook Eric Gudde neemt plaats op de tribune wellicht om de op handen zijnde samenwerking met Feyenoord kracht bij te zetten.

Foto: Luka de Kruijf

Bij Forward Lease, dat met vijf punten moet winnen, is Ties Theeuwkens door de medische staf nog niet fit genoeg bevonden om meer dan 10 minuten te spelen. Robert Krabbendam is op wilskracht aanwezig want hij worstelt nog altijd met een zware griep.

De eerste vier punten zijn voor Clayton Vette. Lashard Anderson, die –zal later blijken zijn laatste wedstrijd voor Forward Lease speelt- scoort uit een aanvalsrebound voor het eerst voor de thuisploeg. Oudendag maakt er 2-6 van, waarna Rotterdam los komt.

Eerst scoort Coen Stolk, dan Anderson en vervolgens mist Marshall niet vanaf de vrije-worplijn (8-6). Met een driepunter van Yoho en weer vier punten van Vette pakt Zwolle de voorsprong weer (8-13). Bij nog drie minuten op de klok doet Greg Mays waarvoor hij gekomen lijkt: met een spetterende dunk zet hij zijn ploeg op voorsprong. Marshall, Theeuwkens en Anderson gooien een driepunter raak en Forward Lease neemt de gewenste afstand. Na een driepunter van Coen Stolk is het eerste kwart voor de thuisploeg met 26-17.

In het tweede kwart snoept Landstede 2 punten van de achterstand af: We gaan rusten met 42-35.

De spanning loopt pas echt op in het derde kwart. De ploegen zijn volkomen aan elkaar gewaagd en twee Amerikanen spelen in het dit kwart de hoofdrol. J.T. Tiller legt er 6 punten in, Marshall doet het voor Rotterdam beter met 11 punten (drie driepunters). Twee van die drie vallen na 51-50 en Theeuwkens pakt er ook een.

Als er na het derde kwart 60-50 op het scorebord staat, begint Rotterdam te geloven in een finaleplaats.

In de eerste minuut van het laatste kwart verdwijnt de bal via de voet van Tiller over de lijn, maar toch krijgt hij het balbezit. Landstede kruipt wat dichterbij 60-55, maar met 5 punten van Michael Kok trekt Forward Lease de stand halverwege het laatste kwart weer naar tien punten verschil (69-59).

Dan volgt de beslissende fase, waarbij het arbitrale trio een hoofdrol pakt. Een duidelijke loopovertreding van Schaftenaar wordt niet bestraft. Lucas Steijn krijgt zijn vijfde fout waarmee hij wel erg streng wordt aangepakt want veel gebeurde er niet. Twee vrije worpen, Van Oostrum faalt niet. In de volgende Zwolse aanval blokt Lashard Anderson een doelpoging van Vette. Ook hij wordt bestraft. Zijn appèl leidt tot een technische fout.

Zo trekt Landstede de stand met vijf vrije worpen naar 69-64.

Een score van Anderson geeft weer wat lucht aan de Rotterdammers (71-64), maar dat blijkt later de laatste score van Forward Lease. De ploeg van Salomon gaat met de haven in zicht ballen weggooien. En de kracht van Landstede is dat ze onder alle omstandigheden rustig blijven. Een score van Coen Stolk wordt afgekeurd, de fout zou gemaakt zijn voor zijn tweetellen-ritme. Een driepunter van Schaftenaar brengt de stand gelijk 71-71. Zijn laatste vrije worp is voor de statistieken (71-72).

Deze wedstrijd was er een die basketbal zo mooi maakt. Met Zwolle is het publiek de grote winnaar.

In beeld