Forward Lease verslaat Aris in slotseconden

26 maart 2017

Voor Aris was het afgelopen zaterdag de wedstrijd van het seizoen. Zij moesten van Rotterdam winnen om zicht te houden op deelname aan de play offs.

Ondanks het plotselinge vertrek van La’shard Anderson hadden de Rotterdammers die doelstelling eigenlijk wel zeker gesteld. Sterker nog; de ploeg heeft zichzelf tot doel gesteld de druk op Den Bosch zo lang mogelijk vol te houden. Dat lukte. Na een zinderende slotfase werd het uiteindelijk 87-84. Jermaine Marshall werd man van de wedstrijd met 42 punten en de winnende driepunter in de slotseconden.

Met de veiligstelling van de vijfde plaats al op zak opent Jermaine Marshall de score namens Forward Lease. Jordan Gregory, bij Aris topscorer met 27 punten, antwoordt vlak daarna. Marshall maakt er 2-4 van, waarna de Canadees Meshack Lufile de thuisploeg weer op gelijke hoogte brengt. Na die eerste minuten loopt Forward Lease snel uit. Het eerste kwart eindigt met 16-24. Marshall staat dan al op 13 punten, Gregory Mays op 6.

In het tweede kwart pakt Forward Lease scorend de draad pas weer op na drie minuten, via Michael Kok (7 punten totaal). Vaidas Tamasauskas maakt dit kwart zijn enige, maar zeer belangrijke 5 punten van de wedstrijd. In dit kwart is Ties Theeuwkens scorend de belangrijkste man bij Forward Lease, met twee driepunters en twee vrije worpen. Ruststand: 30-43.

Aris wint het derde kwart met 27-22, vooral dankzij de driepunters van Jordan Gregory en de center moves van Lufile. Bij Forward Lease benutten Marshall en Mays 100% van hun vrije worpen. Ook Theeuwkens en Krabbendam dragen scorend bij aan de 57-65 waarmee we het laatste kwart in gaan.

De eerste minuten van het slotkwart verlopen in evenwicht, maar dan opent Aris haar furieuze slotoffensief. Met nog twee minuten te gaan komt Aris op 74-74. Marshall, tot dan toe al goed voor 29 punten, doet er aanvallend nog een duit bovenop. Eigenhandig neutraliseert hij de aanvallen van Aris, dat steeds nauwkeuriger is gaan schieten.

Het zou toch nog spannend worden. De blessure van Gregory Mays en de foutenlast betekent dat Coen Stolk de center-rol moet invullen en dat Michael Kok op de vier-positie moet spelen. Vanzelfsprekend betekent het dat vooral de verdediging het erg lastig krijgt in dit beslissende deel van de wedstrijd.

Met nog twaalf seconden op de klok brengt George Marshall Aris nog op 84-84. Na een time-out mag Rotterdam de bal op de middellijn innemen. Jermaine Marshall ontvangt de bal en houdt het hoofd koel. Tegenover zijn naamgenoot laat hij ijskoud de secondes voorbij tikken. Letterlijk in de slotsecondes legt hij aan voor wat de beslissende driepunter blijkt te zijn. Met nog één seconde op de klok neemt Aris nog een laatste time-out, zodat de thuisploeg nog op de middellijn mag innemen, maar Aris kan niets meer forceren: 84-87.

Dat Aris deze wedstrijd nog zo spannend heeft kunnen maken, geeft stof tot nadenken, maar de twee punten smaken er niet minder zoet om. Het pleit voor de ploeg dat het alle rust bewaarde in de aanval. Dat Jermaine Marshal dan de verantwoordelijkheid neemt om het team op sleeptouw te nemen geeft iedereen het vertrouwen dat er veel mogelijk blijft. De vier overwinningen op rij bewijzen opnieuw dat er mooie dingen gebeuren in de Maasstad. Kortom, Forward Lease reist komende zaterdag naar Leiden met een verdiende mentale opkikker op zak.

In beeld