FORWARD LEASE KRIJGT DE MAASPOORT STIL

5 november 2017

Één wedstrijd verloor New Heroes Den Bosch pas in deze competitie (Zwolle was in Zwolle te sterk) maar de eerste twee thuiswedstrijden wonnen de Bosschenaren met groot verschil. Aris Leeuwarden en Den Helder werden met respectievelijk 36 en 41 punten aan de kant gezet.

Dat was gisteren anders. Forward Lease had kansen om de punten uit de goed bezette Maaspoort weg te slepen. Speaker Henk Pieterse smeekte het publiek bijna om toch vooral achter de thuisploeg te gaan staan: “We hebben u nodig,” schreeuwde hij door de geluidsinstallatie die in Den Bosch altijd op standje tien staat. Hij had geen ongelijk, want Den Bosch had het moeilijk , maar Forward Lease kon de beslissende dreun niet uitdelen.

Dat Forward Lease zo ver kwam mag het conto worden geschreven van de vechtlust van het team waarmee onder leiding van Ordane Kanda zowel het derde en het vierde kwart werd gewonnen.

In de eerste vijf minuten van de wedstrijd zagen de scheidsrechters alleen maar fouten van Rotterdammers. Na twee minuten had Chris Commons zijn eerste fout en Robert Krabbendam zijn eerste twee. Armand Salomon beklaagde zich terecht en werd zonder waarschuwing meteen bestraft met een technische fout. Het was bewonderenswaardig hoe zijn team zich hier overheen zette en zeer goed partij bleef bieden aan de thuisploeg.

Het eerste kwart eindigt met 21-15 voor Den Bosch en halverwege het tweede kwart bereiken de Heroes de grootste voorsprong in de wedstrijd (36-20). Salomon pakt een time-out, daarna knabbelt Forward Lease wat van die marge af. Ruststand 38-26.

In het derde kwart ligt het initiatief bij Forward Lease. Het is vooral Ordane Kanda die voorop gaat in de strijd en zich ontpopt als de beste man van het veld. Na 7 minuten is Rotterdam de Heroes tot op 6 punten genaderd: 49-43. Den Bosch loopt weer wat uit, onder andere door een zeer onterechte beslissing waarbij de gemangelde Ties Theeuwkens de fout krijgt en Maarten Bouwknecht naar de vrije-worplijn mag.

Robert Krabbendam, die een sterke wedstrijd speelt, wordt vanwege zijn bijna volle straflijst lang op de bank gehouden. Maar Jeroen de Baat doet het goed tot hij zich verstapt en met een enkelblessure naar de kant moet.

Forward Lease geeft niet op en knokt zich naar 68-65 met nog 3’23 op de klok. Henk Pieterse blijft het publiek maar opzwepen, maar omdat hij daar in de eerste minuut van de wedstrijd al mee begonnen is, sorteert dat niet heel veel succes meer.

Man of the match Kanda moet van het veld nadat hij door een botsing geen lucht meer krijgt. Het is 71-67 als hij terugkeert. Forward Lease heeft balbezit en zoekt naar een driepunter. De eerste poging faalt en na een aanvalsrebound ook de tweede. Bouwknecht lukt het wel, maar helaas aan de andere kant. De zege is voor New Heroes (74-68), het applaus voor het moegestreden Rotterdam.

Opmerkelijk: Ordane Kanda wordt topscorer met 23 punten. Forward Lease pakt 42 rebounds en Den Bosch slechts 33.

In beeld