Slotkwart nekt strijdlustig Forward Lease

19 november 2017

Forward Lease Rotterdam heeft zaterdagavond geen verandering kunnen brengen in de ongeslagen status van Zorg en Zekerheid Leiden. Rotterdam bleef lange tijd in het spoor van de koploper, maar de Rotterdamse weerstand breekt in het laatste kwart: 92-74.

De formatie van coach Armand Salomon beschikt in de Vijf Meihal gelukkig weer over Kasper Averink, maar niet over Robert Krabbendam, die op de training een liesblessure opliep. Met Jeroen de Baat, Ordane Kanda, Michael Kok en beide Amerikanen Trevor Setty en Chris Commons in de basis begint Rotterdam goed aan de wedstrijd. De eerste score is weliswaar voor Worthy de Jong, maar al in de eerste dertig seconden krijgt Setty een open driepuntskans en moet Mohammed Kherazzi een knap vrijkomende Chris Commons ten koste van een persoonlijke fout afstoppen.

Foto: Luka de Kruijf

Setty en Commons krijgen al snel nieuwe kansen, die ze dit keer wel benutten: 3-5. De rest van het openingskwart houden beide teams gelijke tred met elkaar, maar Forward Lease doet zichzelf tekort door zeven keer balverlies te lijden, waaruit Leiden bijna de helft van alle punten pakt: 26-24.

Ook in het tweede kwart drukt Forward Lease met snelle balrotaties Leiden in de verdediging, maar beloont zichzelf pas met een score na anderhalve minuut, waardoor Leiden een 38-31 voorsprong opbouwt. Dan laat Rotterdam veerkracht zien. Een steal van Michael Kok resulteert in een lay-up van Coen Stolk en daarna schiet Kok zelf een driepunter raak: 38-36. Met name de Leidse Amerikanen Clayton Vette en Carrington Love slaan uiteindelijk toch een gaatje, hoewel Kok met opnieuw een driepunter, Ordane Kanda en Jeroen de Baat de schade beperkt houden. Ruststand: 52-46.

Forward Lease schiet tot dat moment 45% driepunters, vooral dankzij Theeuwkens en Setty, die samen uiteindelijk op tien uit zestien pogingen komen. Ook in het derde kwart zetten zij de aanvallende lijn voort. Daarnaast zet Rotterdam een ijzersterke defensie neer en houdt het de thuisploeg dit kwart op slechts 15 punten. Maik Bouwer sluit dit kwart af met een knappe lay-up. Applaus van Salomon en het meegereisde Rotterdamse publiek valt hem en zijn ploeggenoten ten deel, want strijdlust en lef houden Rotterdam in de race: 65-58.

In de eerste seconden van het slotkwart zet Rotterdam het verdedigende werk voort. Maik Bouwer doet de Rotterdamse bank en het uitpubliek ontploffen met een fenomenaal block op een op volle snelheid inkomende Jessey Voorn, waarna Worthy de Jong onder druk van Theeuwkens een driepuntspoging mist.

Leiden voert aanvallend de druk op en dwingt Forward Lease verdedigend tot uitsterste krachtsinspanningen. De Rotterdammers ogen steeds vermoeider en kunnen aanvallend minder brengen: vijf minuten lang staat het compleet droog. Het resulteert in een 81-62 achterstand met nog drie minuten op de klok. Averink, Kanda en Theeuwkens hervinden in de slotminuten hun aanvalsritme en houden de schade beperkt: 92-74.

Forward Lease hield het lange tijd spannend in Leiden en laat zien over strijdlust, veerkracht en een solide defensie te beschikken. Zaken waar de Rotterdammers de in de eerstvolgende thuiswedstrijd (tegen Zwolle op 30 november) op kunnen voortbouwen.

In beeld