Karaktervolle zege op Zwolle

1 december 2017

In eigen huis heeft Forward Lease Rotterdam donderdagavond Landstede Basketbal verslagen. Zwolle vocht voor wat het waard was, maar Forward Lease trok in de slotfase de wedstrijd naar zich toe: 92-89.

Zwolle staat niets voor niets derde (vierde na gisteravond), maar Rotterdam heeft al laten zien over strijdlust en veerkracht te beschikken. Zo konden de Maasstedelingen onlangs tegen koploper Leiden lang bijblijven.

Tegen Zwolle begint Rotterdam weliswaar aanvallend, maar ook slordig. In de eerste vier minuten wordt er drie keer balverlies geleden en wordt geen enkele van zes scoringskansen benut. Zwolle scoort wel: 0-8. Gelukkig krijgt coach Armand Salomon krijgt zijn ploeg scherp met een time-out. Rotterdam houdt de defensie potdicht en dankzij Ordane Kanda (29 punten) en Ties Theeuwkens (10) staat het binnen twee minuten 10-10. Dat het eerste kwart uiteindelijk toch naar de bezoekers gaat is vooral te danken aan twee driepunters van Jordan Gregory: 15-18.

Foto: Luka de Kruijf

In het tweede kwart komt ook Chris Commons los met twee driepunters en scores uit zelf gepakte aanvallende rebounds. Met 24 punten en 15 rebounds zet hij uiteindelijk een double-double van jewelste neer. Michael Kok zorgt er met twee driepunters, waaronder een sublieme middellijn-buzzerbeater vlak voor rust, voor dat Rotterdam bijblijft in de dans die nog wel door de bezoekers wordt geleid: 37-40.

Na rust komt Rotterdam furieus uit de kleedkamer en komt het binnen twee minuten voor het eerst op voorsprong: 46-43. Trevor Setty (16 punten) speelde in de eerst helft wat ongelukkig, maar pakt al vroeg in het derde kwart zijn eerste driepunter van de wedstrijd. Toch slaagt Zwolle erin de voorsprong weer in handen te nemen en zelfs tot 13 punten te vergroten: 56-69.

Forward Lease beseft dat het in het slotkwart moet gebeuren. Ordane Kanda demonstreert zijn ontwikkeling als spelverdeler door de Zwolse defensie te teisteren met scherpe aanvallende acties, maar strooit ook kwistig met assists. De Zwolse voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon doordat Setty, Ties Theeuwkens en Coen Stolk op aangeven van Kanda vanaf de driepuntslijn raak mikken. Kanda doet dit daarna zelf ook en met nog anderhalve minuut te gaan ruikt Forward Lease de overwinning: 87-84.

Enkele seconden voor tijd brengt Zwolle de stand nog op 91-89, maar een vrije worp van Setty zorgt ervoor dat Zwolle met nog vijf seconden te spelen een driepunter moet scoren om er nog een verlenging uit te slepen. Jordan Gregory mist het buzzershot en Rotterdam viert feest. Voor het eerst in jaren verslaan de Maasstedelingen angstgegner Zwolle. Zondagmiddag wacht Den Helder als eerste in een reeks van drie uitwedstrijden, die Rotterdam vol vertrouwen in zal gaan.

In beeld