Forward Lease blijft BAL de baas

21 januari 2018

Forward Lease blijft BAL de baas

Forward Lease Rotterdam heeft zaterdagavond een doortastende zege geboekt op BAL: 65-79. Daarmee heeft Forward Lease de grip op de vijfde plaats verstevigd.

Forward Lease heeft geleerd van de nederlaag tegen Den Bosch vorige week, waarin het al vroeg achter kwam te staan. Tegen BAL wil het vanaf de eerste minuut een goede wedstrijd neerzetten. Toch ontwikkelt de beginfase zich in het voordeel van BAL. De thuisploeg opent zo furieus dat de bezoekers de eerste minuten niet anders kunnen dan reageren: na vijf minuten staat het 17-7. Bij Forward Lease hebben Trevor Setty en Michael Kok dan al respectievelijk een technische en onsportieve fout te pakken. Onder leiding van Ordane Kanda en Micheal Madanly, die zelf scoren maar ook kwistig met assists strooien, krijgt Forward Lease in het eerste kwart toch nog grip op de wedstrijd: 23-22.

In het tweede kwart gaat Madanly voorop in de strijd, maar wordt hem om onduidelijke redenen een technische fout toegekend terwijl hij een driepunter raak schiet (die dus wordt afgekeurd). Setty moet bovendien de zaal verlaten, nadat hij een onsportieve fout krijgt toegekend na een ongelukkige, maar niet doelbewust op het lichaam gemaakte overtreding op Yarick Brusse. Tot overmaat van ramp wordt dan ook de bank bestraft met een technische fout.

Foto: Luka de Kruijf

Lichtpunt in de eerste helft is het optreden van Maik Bouwer. De 18-jarige speler uit eigen opleiding krijgt van Forward Lease-coach Armand Salomon steeds meer de kans zich te laten zien. Door het ongelukkige spel en de technische fout van Setty, komt Bouwer al vroeg in de wedstrijd binnen de lijnen. Hij benut zijn invalminuten efficiënt en pakt in de eerste helft zes punten; hij komt in totaal op acht punten. Bovendien laat hij ook sterke verdedigende acties en rebounds zien. Hoe dan ook gaat Forward Lease met een voorsprong de rust in: 38-43.

Na rust maakt BAL-guard Nino Gorissen bijna eigenhandig die voorsprong ongedaan, het zou de laatste keer zijn dat BAL nog voorstaat: 49-47. De Canadese point guard Joey Puddister laat daarna met scores (zijn eerste in het shirt van Forward Lese) en strak opgezette aanvallen zien een uitstekende vervanger te kunnen zijn voor Kanda. Bouwer scoort nadat hij fraai wegdraait bij zijn verdediger en pakt vlak voor het eind van Q3 een steal. Daarmee bedient hij Michael Kok, waardoor Gorissen tot een onsportieve fout gedwongen wordt. Kok benut de lay-up en de bonus: 55-58.

In het slotkwart rent Forward Lease onder leiding van Madanly, Ties Theeuwkens en Ordane Kanda eenvoudig naar de zege. In de slotseconden gooit laatstgenoemde al zijn energie nog in een coast-to-coast-monsterdunk. Het meegereisde Rotterdamse publiek barst in juichen uit en BAL blijft verbouwereerd achter: 65-79.

In beeld