Forward Lease kijkt omhoog na zege op Leiden

28 januari 2018

Forward Lease kijkt omhoog na zege op Leiden

Forward Lease Rotterdam heeft zaterdag de nummer drie Zorg en Zekerheid Leiden verslagen. Na een zinderende slotfase schoot matchwinner Ordane Kanda in de slotseconden de verlossende driepunter raak: 77-76.

Foto: Luka de Kruijf

Al in het eerste kwart laat Forward Lease zien dat het zich niets aantrekt van de hogere klassering van Leiden, dat tot medio december zelfs ongeslagen aan kop ging in de competitie. Marcel Boyd, die in zijn derde wedstrijd in het shirt van Forward Lease een double-double pakt (tien punten en elf rebounds), wint eenvoudig de sprongval van Clayton Vette. In de aanval die volgt, krijgt Ties Theeuwkens al snel de bal aangespeeld in de hoek. Hij zet nog even netjes zijn rechtervoet buiten de driepuntslijn voordat hij de trekker overhaalt: 3-0. Voor Theeuwkens zelf is het de opmaat naar een dijk van een wedstrijd (zeventien punten, met 100% tweepunters en 75% driepunters).

In het eerste kwart blijkt vervolgens dat Forward Lease de defensie uitstekend op orde heeft. De bijzonder effectieve zoneverdediging brengt met name Clayton Vette enorm in de war (slechts vijf punten tegen 16%). Forward Lease laat ook schutters Jessey Voorn en Worthy de Jong niet in hun spel komen. Ordane Kanda, Coen Stolk, Robert Krabbendam en opnieuw Theeuwkens zorgen ervoor dat de stand na tien minuten uitkomt op 20-18.

Het tweede kwart is eveneens voor Forward Lease. Nu pakken ook Marcel Boyd en Trevor Setty hun scores mee, hoewel laatstgenoemde wat betreft zijn driepuntspercentage nog zoekende is naar de vorm die hij voor kerst liet zien (gisteren 1 uit 10 tegenover 43% voor de winterstop). Namens de bezoekers maakt Marijn Ververs in twee minuten tijd zeven punten, nadat hij is ingevallen voor de tot dat moment bijna onzichtbare Carrington Love. Ververs wordt echter al snel weer van het veld gehaald, waarna Leiden weer in dezelfde worsteling vervalt. Er wordt gerust met 37-33.

Binnen drie minuten na rust komt Forward Lease zelfs op een voorsprong van elf punten. Deze is voor een groot deel te danken aan Kanda, die ongrijpbaar is voor zijn verdediger Love. Laatstgenoemde maakt bij een driepuntsschot van Kanda een vervelende persoonlijke fout, maar de driepunter gaat feilloos raak en Kanda benut ook de vrije worp: 47-36.

Dan gaat het bij Leidenaren Love, De Jong en Voorn plotseling iets beter lopen. Bij het ingaan van het laatste kwart hebben zij de voorsprong van Forward Lease omgebogen tot een 54-57 achterstand. In het slotkwart tilt het drietal de score zelfs nog naar 60-73. Forward Lease schakelt een tandje bij en komt ijzersterk terug. Met nog 24 seconden te gaan staat het 74-76.

Het slotakkoord is aan Ordane Kanda. De 21-jarige Belg laat, met Jessey Voorn tegenover zich, de secondes voorbij tikken. Het publiek houdt de adem in als Kanda met nog enkele seconden op de klok aanlegt voor de beslissende driepunter. Met een schitterende boog laat hij de bal door het netje floepen, waarmee hij een opnieuw ijzersterke wedstrijd bekroont. Zijn gemiddeld aantal punten per wedstrijd is met 18,64 nu zelfs het hoogste van de competitie.

Dankzij de 77-76 zege doorbreekt Forward Lease een reeks van 34 verlieswedstrijden tegen de Leidenaren én komt het op slechts twee punten van de huidige nummer vier Zwolle. Aanstaande donderdag kan opnieuw een stapje richting de top vier gezet worden. In het Topsportcentrum speelt Forward Lease dan om 20.30 uur tegen Den Helder Suns.

Foto: Luka de Kruijf

In beeld