Frivool Forward Lease verslaat Suns

2 februari 2018

Verslag: Mark Vrolijk

Forward Lease Rotterdam heeft donderdagavond de derde zege op rij geboekt. In eigen huis versloeg Forward Lease hekkensluiter Den Helder Suns met 95-77.

Beide ploegen verschijnen vol zelfvertrouwen aan de start. Suns won afgelopen weekend van Basketbal Academie Limburg, terwijl Forward Lease een zinderende zege op Leiden boekte (77-76). Suns komt bij winst van de laatste plek af, terwijl Forward Lease de top vier in het vizier heeft.

Net als vorige week tegen Leiden opent de ploeg de eerste aanval met een driepunter. Dit keer is het Trevor Setty (veertien punten, 44% driepunters) die de toon zet. Ook de volgende aanval bekroont hij met een drietje. Ordane Kanda maakt er vervolgens 8-0 van, waarna Den Helder Suns een time-out neemt. Na één kwart spelen staat het 27-20.

In het tweede kwart breekt Forward Lease los. Op aangeven van Maik Bouwer opent Robert Krabbendam met een dunk, die met 16 punten sowieso een belangrijk aandeel heeft in de zege. Even later zetten Coen Stolk, Micheal Madanly en Ordane Kanda een uitstekend driehoekje op wat een score voor laatstgenoemde oplevert: 31-20.

Namens de bezoekers geven Boyd van der Vuurst (twee driepunters dit kwart) en Dyon Halman nog wel tegengas, maar Theeuwkens (negen punten, 50% driepunters) heeft namens Forward Lease het slotwoord. Ordane Kanda orkestreert deze aanval met een opening op Michael Kok, die op zijn beurt oog houdt voor Theeuwkens, wiens buzzerbeater de ruststand op 52-35 brengt.

Foto: Luka de Kruijf

Na rust houdt Lavonte Dority de Helderse hoop levend. Hij profiteert van enkele slordigheden die af en toe toch nog in het Rotterdamse spel sluipen en pakt dit kwart dertien van zijn 27 punten totaal. Vervolgens valt Ordane Kanda twee minuten voor het einde van het derde kwart uit met een blessure. Forward lease verliest dit kwart met 25-26.

Invaller Joey Puddister neemt vervolgens Forward Lease op sleeptouw. De Canadees pakt zelf vijf punten mee en stelt met strakke passes Maik Bouwer, Coen Stolk en Micheal Madanly in staat om hun driepunters te schieten. In de slotfase geeft coach Armand Salomon bovendien het 18-jarige talent Ruben Blaakman de kans om zijn debuut te maken in de Dutch Basketball League, die zijn debuut al binnen één minuut met een score bekroont. Eindstand: 95-77.

Salomon: “Ik ben tevreden over onze sterke start, maar in het derde kwart vechten we wat minder hard dan zou moeten. Dan laten we Den Helder toch nog te makkelijk scoren. Aan de andere kant zie ik ook pluspunten. Onze jonge jongens ontwikkelen zich steeds meer als echte uitdagers van de meer ervaren spelers. En we laten steeds meer het spel zien dat we eigenlijk altijd willen spelen.”

Forward Lease heeft één training de tijd om zich voor te bereiden op Apollo Amsterdam, aanstaande zaterdag in de Apollohal. De donderdag erna wacht alweer de volgende cruciale wedstrijd: uit tegen Zwolle. Salomon: “We zijn bezig met een jacht, waarbij we elke keer een plekje hoger willen eindigen in de competitie. En deze jagers zijn op dit moment in vorm.”

Foto: Luka de Kruijf

In beeld