Forward Lease verschalkt ook Apollo

4 februari 2018

Forward Lease verschalkt ook Apollo

Tekst: Mark Vrolijk

De vierde zege op rij is binnen voor Forward Lease Rotterdam. Mede dankzij uitstekende optredens van Ordane Kanda (29 punten) en Trevor Setty (24 punten) werd zaterdagmiddag Apollo Amsterdam met 84-91 verslagen.

Net als de voorgaande wedstrijden begint Forward Lease scherp. Marcel Boyd en Ordane Kanda zorgen al binnen een minuut voor 0-4. Doordat de bezoekers bovendien een verzorgde defensie neerzetten, mist Apollo veel kansen. Forward Lease is met name in the paint trefzeker. Dankzij Ties Theeuwkens, Robert Krabbendam en Kanda komt Forward Lease op een 6-12 voorsprong.

Foto: Luka de Kruijf

Naarmate het eerste kwart vordert, wordt duidelijk dat Apollo Kanda in het vizier heeft. Het blijkt echter onbegonnen werk om hem af te stoppen. Na een flitsende actie van Kanda constateert de arbitrage een fopduik bij Jesse Markusse, die wordt bestraft met een technische fout. En nadat Kanda de bal verovert op Akeel Eduardo krijgt laatstgenoemde een onsportieve fout voor zijn vergeldingsactie. Apollo is gewaarschuwd. Helemaal als ex-Apolloniërs Micheal Madanly en Robert Krabbendam de stand naar 14-22 tillen.

Op dat moment ligt het gemiddelde scoringspercentage van Rotterdam op 50% tegenover 33% voor Apollo. Dan komt de wisselwerking tussen de vaste vijf van Apollo echter op gang. Max van Schaik, Dimeo van der Horst en Berend Weijs zijn gezamenlijk goed voor 23 van de 27 Amsterdamse punten dit kwart.

Twee minuten voor rust verliest Apollo het momentum na een technische fout van Eduardo. In combinatie met zijn eerdere onsportieve fout betekent dit dat hij de zaal moet verlaten. Het grimmige spel van Apollo lijkt Forward Lease alleen maar te motiveren. Kanda benut de uit de technische fout toegekende vrije worp en schiet vlak daarna een tweepunter binnen. Michael Kok verwent het meegereisde Rotterdamse publiek met een dunk uit een zelfversierde balovername. Het tweede kwart wordt gewonnen door Apollo, maar door de sterke fase vlak voor rust houdt Forward Lease de voorsprong intact: 41-44.

Diep in het derde kwart brengt Royé Apollo voor het eerst op voorsprong: 54-52. Trevor Setty, die vandaag uitkomt op 24 punten, houdt met knappe step back-tweepunters Forward Lease in de race. Vervolgens ontstaat er een opstootje tussen Kanda en Yawende Landbrug, die beiden een technische fout krijgen. Nog geen halve minuut later begaat Landbrug een onsportieve fout op Kanda en moet ook hij de zaal verlaten. Het slotkwart wordt ingegaan met 66-67.

Tot de laatste minuut blijft het spannend. Rens van Ravensteijn dwingt Forward Lease tot billenknijpen doordat hij met een knappe driepunter de stand op 84-85 brengt. Maar ook nu ontneemt Apollo zichzelf het momentum, doordat het binnen een halve minuut drie persoonlijke fouten maakt, waardoor ook Royé van het veld moet. Aan de vrijeworplijn blijven achtereenvolgens Krabbendam, Theeuwkens en Setty koelbloedig. Zij bepalen de einstand op 84-91.

Aanstaande donderdagavond kan Forward Lease de vijfde winst op rij boeken. Dan wordt tegen Landstede Basketbal Zwolle de jacht vervolgd. Bij winst komt Forward Lease op gelijke hoogte met de huidige nummer vier.

Foto: Luka de Kruijf

In beeld