Forward Lease boekt moeizame zege op BAL

11 februari 2018

Forward Lease boekt moeizame zege op BAL

Forward Lease Rotterdam heeft zaterdagavond voor de derde keer dit seizoen gewonnen van Basketbal Academie Limburg. In het eigen Topsportcentrum werd het 77-69.

Ordane Kanda (topscorer met 26 punten) opent de score namens Forward Lease. In het eerste kwart neemt hij bovendien de leiding. Met gehaaide soloacties, maar ook met enkele knappe assists op onder andere Robert Krabbendam (achttien punten totaal). Diezelfde Krabbendam is halverwege het eerste kwart ingevallen voor Marcel Boyd, die dan al twee persoonlijke fouten op zijn naam heeft staan. Het tweede kwart wordt ingegaan met een lichte voorsprong: 18-12.

Foto: Luka de Kruijf

Aan die marge verandert vrijwel de gehele wedstrijd niets. Het tweede kwart scoren beide ploegen zeventien punten. Zorgwekkend is dat Ties Theeuwkens halverwege het tweede kwart met een hamstringblessure uitvalt; het is nog onbekend hoe lang hij precies uitgeschakeld zal zijn. Het is een aderlating voor Forward Lease, dat ook Michael Kok mist vanwege enkelblessure. Hij is vermoedelijk nog één á twee weken uitgeschakeld.

Eveneens zorgwekkend is dat Forward Lease opnieuw moeite heeft met de driepunter. Micheal Madanly schiet er in het tweede kwart twee raak (van de zeven pogingen in totaal). Na rust schiet Maik Bouwer als enige een driepunter raak (tevens zijn enige poging). Met drie rake driepunters van de in totaal 21 pogingen lukt het Forward Lease niet om BAL te doen zweten.

Aan de andere kant heeft Forward Lease mazzel dat ook BAL nauwelijks driepunters raak schiet. De Limburgers ondernemen precies evenveel pogingen als de thuisploeg, maar benutten er slechts twee. Bij aanvang van het laatste kwart kan het kwartje nog steeds beide kanten op vallen: 56-50.

In dat laatste kwart komt BAL binnen één minuut langszij. Met name Matthew van Tongeren (topscorer bij BAL met 22 punten) profiteert van een lakse verdediging en slordige passes bij de Rotterdammers. Zodoende komen de Limburgers op een 56-57 voorsprong. Forward Lease komt vlak daarna wel weer op voorsprong dankzij scores van Boyd en een dunk van Kanda: 66-59.

Dan moet Boyd met vijf persoonlijke fouten van het veld, maar vervanger Robert Krabbendam neemt zijn positie sterk over. Hij pakt in de slotfase enkele cruciale rebounds en een score. Met nog anderhalve minuut op de klok trekken Coen Stolk (and-one) en Kanda (twee vrije worpen) de wedstrijd vervolgens over de streep: 77-69.

Aanstaande donderdag speelt Forward Lease uit tegen Aris Leeuwarden. Het is de zesde wedstrijd in minder dan drie weken tijd. Gelukkig heeft Forward Lease daarna wat tijd om te herstellen, wat gezien de blessures bij Theeuwkens en Kok goed uitkomt. De eerstvolgende wedstrijd is dan namelijk pas weer op zaterdag 3 maart. Om 20.00 uur speelt Forward Lease dan thuis tegen Den Helder Suns

Tekst: Mark Vrolijk

Foto: Luka de Kruijf

In beeld