Kanda koning in Leeuwarden

16 februari 2018

Kanda koning in Leeuwarden

Ordane Kanda heeft Forward Lease donderdagavond tegen Aris Leeuwarden de winst bezorgd. Aris had kansen op de zege, maar met een magistrale driepunter in de slotseconden besliste Kanda dat de punten mee gingen naar Rotterdam: 72-75.

Bij de bezoekers is Michael Kok voldoende hersteld van zijn enkelblessure om weer te starten. Ties Theeuwkens ontbreekt echter nog, net als Robert Krabbendam en Coen Stolk.

Forward Lease start uitmuntend. Micheal Madanly heeft er binnen twee minuten twee driepunters in hangen en ook Marcel Boyd en Trevor Setty starten erg scherp. Aris heeft in de openingsfase veel moeite met de Rotterdamse defensie, waardoor het na twee minuten 0-14 staat.

Foto: Luka de Kruijf

Een monsterzege lijkt in de maak, maar niets is minder waar. Want hoewel Aris Leeuwarden pas na ruim vier minuten scoort via Nate Kratch, lijkt deze openingsscore de spanning bij de Friezen weg te nemen. Vlak daarna brengen Emile Blackman, Stefan Mladenovic en Jeroen van der List Aris terug naar 11-14. Madanly maakt zijn derde driepunter uit vijf pogingen, maar Aris trekt via Blackman en Deividas Kumelis het eerste kwart naar zich toe: 23-19.

Door de vele blessures bij de bezoekers maakt met name de 21-jarige Otmar Creebsburg veel minuten. In het tweede kwart maakt hij indruk met een mooie verdedigende actie, zodat Setty de bal kan oppikken. Creebsburg is als de brandweer weg en bekroont, op aangeven van de Amerikaan, zijn uitbraak met een score. Toch lukt het Aris de voorsprong uit te breiden naar 40-30.

Tot dat moment zijn het vooral Boyd, Setty en Madanly die zich scorend hebben laten zien namens Forward Lease. Floorleader Ordane Kanda lijkt zijn ritme nog te moeten vinden. Strijdend als een leeuw scoort hij negen punten dit kwart, dat hij afsluit met zijn eerste van twee magische buzzerbeaters vanavond. Zo kruipt Forward Lease terug tot 58-53.

In het vierde kwart neemt de spanning toe, wat aan beide kanten leidt tot veel missers. Behalve bij Kanda, die zijn ploeg via enkele vrije worpen voor het eerst sinds het eerste kwart weer op voorsprong brengt. Bij het ingaan van de laatste minuut kan het nog alle kanten op: 68-70.

In die laatste minuut lijkt het lange tijd verlenging te gaan worden, dankzij scores van Mladenovic en Kumelis namens de thuisploeg, terwijl Setty aan de andere kant scoort. Laatstgenoemde wordt met 22 punten uiteindelijk nét geen topscorer. Die eer gaat naar Ordane Kanda.

En hoe. Met nog tien seconden op de klok staat het 72-72. Na een time-out van Forward Lease-coach Armand Salomon mag zijn ploeg op de aanvalshelft de bal innemen. Net als in de eerdere thuiswedstrijd tegen Leiden, dribbelt Ordane Kanda de bal op. Net als toen laat hij de secondes ijskoud voorbij tikken. Eén ding doet hij anders: hij wacht tot werkelijk de allerlaatste seconde voordat hij er een magistrale driepunter erin ramt. Zo bekroont hij zijn optreden, waarin hij op 25 punten komt en Forward Lease Rotterdam de twee punten bezorgt: 72-75.

Forward Lease komt pas op 3 maart weer in actie (om 20.00 uur thuis tegen Den Helder Suns). Het kan de rustpauze, na een intens schema van zes wedstrijden in amper drie weken tijd, goed gebruiken om te herstellen. Dat Forward Lease ook zonder drie dragende spelers kan winnen is een teken dat de Rotterdamse formatie stappen maakt. Onder leiding van Ordane Kanda.

Tekst: Mark Vrolijk

In beeld