Degelijke overwinning Forward Lease op Suns

4 maart 2018

Degelijke overwinning Forward Lease op Suns

Forward Lease heeft zaterdagavond ook de derde wedstrijd dit seizoen van Den Helder Suns gewonnen. In eigen huis werd het 72-55.

De laatste onderlinge wedstrijd, eveneens in Rotterdam, ging met 95-77 naar de thuisploeg. Forward Lease maakte toen in de openingsfase het verschil, hoewel Den Helder Suns met name via Lavonte Dority (27 punten die avond) in het derde kwart nog sterk terugkwam.

Foto: Luka de Kruijf

Ook deze keer komt Forward Lease goed uit de startblokken. Binnen drie minuten hebben Trevor Setty, Ordane Kanda en Coen Stolk gezamenlijk vier driepunters benut; twee daarvan komen van laatstgenoemde, die met tien punten in totaal en zes rebounds tot man van de wedstrijd verkozen wordt. Omdat Setty ook nog een tweepunter raak mikt staat het al snel 14-2. Voor Suns-coach Peter van Noord reden om een time-out te nemen.

Na de time-out gaat Suns wat agressiever verdedigen, waardoor vooral de lange mannen Robert Krabbendam en Marcel Boyd nauwelijks tot scoren komen. Zodoende wordt Forward Lease tot de driepunter gedwongen, maar die valt vanavond lekker. Ook Maik Bouwer doet drie duiten in het zakje, waarna opnieuw Setty het teampercentage driepunters naar 50% tilt. Wel is de voorsprong aan het eind van het openingskwart iets geslonken, vooral door scores van Lavonte Dority en Dyon Halman: 24-16.

In het tweede kwart beslist Forward Lease de wedstrijd definitief. De ervaren Krabbendam weet onder het bord toch wat gaatjes te vinden en pakt dit kwart zes punten. Dat geldt ook voor Michael Kok. Setty komt op drie uit vijf driepunters en ook Ordane Kanda (vijftien punten in totaal) gaat zich nadrukkelijker met de score bemoeien. Ruststand: 49-31.

Na rust recht Den Helder de rug. In de verdediging schakelen de bezoekers schutter Setty effectief uit; hij scoort in de hele tweede helft nog maar twee punten. Gelukkig pakken Marcel Boyd (dit kwart vier van de zeven punten in totaal) en opnieuw Ordane Kanda wel hun scores mee, maar Den Helder wint dit kwart met 11-15. Het publiek, dat toch een iets comfortabeler derde kwart had verwacht, kijkt dan ook met argusogen toe als het laatste kwart wordt ingegaan met 60-46.

In dat slotkwart balt Suns nog één keer de vuist. De 18-jarige Boyd van de Vuurst schiet in de laatste tien minuten zeven van zijn elf punten raak en Dority gaat gestaag naar zestien punten, waarmee hij topscorer van de wedstrijd wordt. Dat werd hij in de vorige ontmoeting tussen beide ploegen ook, maar net als toen is zijn inbreng niet genoeg om de bezoekers aan de zege te helpen. Forward Lease houdt de marge namelijk intact, vooral dankzij Bouwer met opnieuw een driepunter en knappe acties van Stolk, Boyd en Krabbendam. Eindstand: 72-55.

Forward Lease-coach Armand Salomon kijkt met een dubbel gevoel terug op de wedstrijd, vertelt hij. “Onze openingsfase is natuurlijk goed, maar na rust – en eigenlijk vlak daarvoor ook al – maken we toch enkele verkeerde keuzes. In de komende wedstrijden tegen Groningen en Den Bosch moeten we nog meer focussen op een consistente uitvoering. We moeten vier keer tien minuten doen wat we met elkaar afspreken in plaats van twee keer tien minuten. Dan kunnen mooie dingen laten zien.”

De wedstrijd tegen Donar begint donderdag om 19:30 uur, waarna aanstaande zaterdag om 20:00 de thuiswedstrijd tegen Den Bosch wordt gespeeld. Forward Lease wil er alles aan doen om de aansluiting met de top vier te houden en kan daarbij uw steun goed gebruiken. Reserveer dus snel uw kaarten via Rotterdambasketbal.nl/tickets.

Tekst door Mark Vrolijk

 

In beeld