Forward Lease beëindigt verliesreeks

7 april 2018

Dankzij een 79-63 overwinning op Aris Leeuwarden heeft Forward Lease Rotterdam donderdagavond een eind gemaakt aan een zes wedstrijden tellende verliesreeks. De Rotterdammers stelden daarmee bovendien de vijfde plaats en deelname aan de play-offs veilig.

Aris Leeuwarden reist volledig blessurevrij af naar Rotterdam. De thuisploeg moet het nog steeds stellen zonder Ties Theeuwkens. Na zes verliezen op rij is de vraag echter vooral hoe de Rotterdammers er mentaal voorstaan.

Het eerste kwart verloopt voor de thuisploeg in elk geval niet best. De eerste drie minuten gaan weliswaar gelijk op, maar doordat Forward Lease een aantal keer slordig balverlies lijdt, kan Aris uitlopen naar 15-23. Een driepunter van de langste man op het veld, Robert Krabbendam, verkleint het gat nog wel iets, waarna Stefan Mladenovic met een vrije worp de kwartstand bepaalt op 18-24.

Via Coen Stolk (elf punten in totaal) lijkt Forward Lease al vroeg in het tweede kwart orde op zaken te gaan stellen. Hij benut zijn tweede driepunter van de wedstrijd en verkleint de achterstand van Forward Lease tot slechts drie puntjes.

Forward Lease vervalt daarna echter aanvallend in dezelfde onzorgvuldigheden als in het eerste kwart. Vrije worpen worden bijvoorbeeld nauwelijks benut. Namens Aris slaagt Emile Blackman daar wel in. Omdat hij ook nog een driepunter raak schiet, loopt Aris uit naar 21-29.

Bij de Rotterdammers wordt op dat moment een mentale knop omgezet. Spelverdeler Ordane Kanda (topscorer met 26 punten) neemt daarin het voortouw. Eerst houdt hij de langere David Michaels standvastig van scoren af. In de daaropvolgende aanval lijdt Kanda aanvankelijk balverlies, maar hij herovert de bal op Blackman en scoort alsnog. De volgende aanval bedient hij Michael Kok (tien punten) met een splijtende pass. Zo staat het in een mum van tijd 25-29. Nog voor rust komt Forward Lease vervolgens op voorsprong: 41-38.

In het derde kwart gaat Forward Lease gestaag door met scoren, terwijl dat bij de Friezen steeds moeizamer gaat. Vooral de driepunter valt nauwelijks meer. In het derde kwart sprokkelt Aris slechts twaalf punten bij elkaar en Forward Lease slaat een gat: 61-50.

Forward Lease-coach Armand Salomon gebruikt het slotkwart om Joey Puddister en Micheal Madanly nog wat speeltijd te geven. Puddister laat opnieuw zijn ontwikkeling dit seizoen zien, met fraaie dribbelacties, knappe score en slimme passjes. Ook Madanly beloont het vertrouwen van de coach. De zeer ervaren Syriër zorgt voor veel dreiging in de vijandelijke bucket en bedient teamgenoot Krabbendam twee keer op prachtige wijze.

Bij Aris ebt het geloof in de overwinning langzaam maar zeker weg. Zeker nadat halverwege het slotkwart uitblinker Blackman op vervelende wijze uitvalt, na een ongelukkige botsing met Krabbendam. Forward Lease loopt uit naar 79-63 en stelt de vijfde plaats definitief veilig.

Aanstaande zaterdag speelt Forward Lease uit tegen Den Helder Suns. De eerstvolgende thuiswedstrijd is pas weer op 19 april tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Dat is tevens de één na laatste wedstrijd voordat de play-offs beginnen. In aanloop daar naartoe is uw steun cruciaal voor het team. Graag dus tot ziens op 19 april in het Topsportcentrum!

Tekst: Mark Vrolijk

In beeld