Furieus Forward Lease dwingt derde wedstrijd af

4 mei 2018

Na de uitglijder in Den Bosch, twee dagen geleden, is Forward Lease donderdagavond in de return als een feniks uit de as verrezen. In het eigen Topsportcentrum versloegen de Rotterdammers na verlenging New Heroes Den Bosch met 97-93.

Al vanaf de eerste seconde is duidelijk dat het publiek een totaal andere wedstrijd te zien gaat krijgen dan afgelopen dinsdag. De bijna duizend bezoekers zien Ties Theeuwkens (veertien punten) al binnen vijf seconden een driepunter in knallen, iets wat hij een minuut later herhaalt.

New Heroes antwoordt met driepunters van Maarten Bouwknecht en Mike Miklusak: 6-6. Daarna komt New Heroes op een 6-11 voorsprong via Pim de Vries, maar Trevor Setty (25 punten), Ordane Kanda (topscorer met dertig punten) houden Forward Lease in het spoor van de bezoekers. Vervolgens zorgt de 19-jarige Maik Bouwer (elf punten en negen rebounds) ervoor dat Forward Lease weer op voorsprong komt: 13-11. Vervolgens loopt Forward Lease gestaag uit naar een 24-17 kwartstand.

Diep in het tweede kwart komt Forward Lease zelfs op een 43-30 voorsprong nadat een brede selectie Rotterdamse spelers tot scoren is gekomen. New Heroes snoept voor rust nog wel iets van die voorsprong weg, waardoor deze bij rust iets minder riant is: 47-40.

Gedurende het derde kwart slaagt Forward Lease er met hard werken in om deze voorsprong intact te houden, ondanks toenemende druk van New Heroes. Met 67-60 wordt het laatste kwart in gegaan, waarin New Heroes binnen twee minuten op gelijke hoogte komt: 67-67.

Er volgt een spectaculaire fase waarin het spel op en neer golft. Eén minuut voor het einde van de reguliere speeltijd schiet Stefan Wessels New Heroes op een 82-84, maar Kanda zorgt voor de gelijkmaker en dwingt zodoende verlenging af.

De wedstrijd wordt pas in de laatste twintig seconden beslist. Bij 94-91 benut Kanda twee vrije worpen. Keshun Sherill maakt er met een flitsende solo nog 96-93 van, maar als Robert Krabbendam even later een vrije worp benut weet het Rotterdamse publiek het zeker: Forward Lease gaat een derde wedstrijd afdwingen. New Heroes heeft weliswaar nog drie seconden de tijd om een wonder te verrichten, maar de middellijn-buzzerbeater van Bouwknecht gaat er niet meer in: 97-93.

De derde en beslissende wedstrijd is aanstaande zaterdagavond om 20:00 uur in Den Bosch. De winnaar van deze eerste ronde zal aantreden tegen de regerend landskampioen Donar Groningen.

In beeld