Forward Lease overdondert New Heroes

6 mei 2018

Na opnieuw een zinderende slotfase heeft Forward Lease Rotterdam zaterdagavond de halve finale van de play-offs gehaald. In Den Bosch wonnen de Rotterdammers met 97-93 van New Heroes en beslisten daarmee de best-of-three serie met 2-1.

Nadat Forward Lease donderdagavond in eigen huis de 1-1 uit het vuur sleepte, waagt niemand zich meer aan het voorspellen van de uitslag van de derde wedstrijd. Toch voelen de ruim tachtig meegereisde Rotterdam-supporters, die zich niet laten wegstoppen in een smoezelig hoekje van de Maaspoort, dat er iets moois in de lucht hangt. Al voordat de sprongbal heeft plaatsgevonden komt er een haarfijne interactie tussen het publiek en de spelers op gang.

Foto: Luka de Kruijf

De fans brullen het uit als Forward Lease binnen twee minuten op een 0-6 voorsprong komt, via Ordane Kanda (36 punten en elf assists) en Trevor Setty (vijftien punten). De combinatie van de fanatieke Rotterdamse aanhang en het solide spel in de eerste minuten maakt New Heroes duidelijk nerveus. Pas na 3 minuten scoort New Heroes voor het eerst. Ties Theeuwkens (zestien punten) neutraliseert die score: 2-8.

In het restant van het eerste kwart komt de thuisploeg beter in de wedstrijd. Vooral Keshun Sherill (23 punten) en Nick Oudendag (zeventien) nemen hun team op sleeptouw. Bij 18-12 onderbreekt Forward-Lease-coach Armand Salomon de opmars van New Heroes met een time-out. De Rotterdammers incasseren in het restant van het openingskwart geen tegentreffer meer, terwijl Robert Krabbendam wel aantekent voor de 18-14.

In het tweede kwart maken Kanda, Coen Stolk en Maik Bouwer al snel gelijk. Kees Akerboom laat daarna zien dat hij nog steeds over een magistraal driepuntsschot beschikt: 24-22. Daarna doen Theeuwkens, Stolk, Setty en Marcel Boyd het Rotterdamse publiek weer jubelen, want voor de tweede keer vanavond komt het op voorsprong: 24-31.

De geluidsinstallatie in de Maaspoort wordt op maximaal volume gezet in een poging de Rotterdamse fans te overstemmen. Dit wakkert de Rotterdamse furie alleen maar aan en de bezoekers vergroten de stand nog voor rust zelfs iets: 38-47.

Na rust blijft die voorsprong lang intact, hoewel New Heroes via Oudendag wel gevaarlijk dichtbij komt: 60-64. Forward Lease slaagt er echter in met een voorsprong het slotkwart in te gaan, mede dankzij een fabuleuze buzzerbeater-driepunter van Ties Theeuwkens: 65-72.

Het moet gezegd worden: het is knap hoe New Heroes zich in de wedstrijd (en bijna letterlijk in Forward Lease) blijft vastbijten. Met nog vijf minuten te gaan heeft het zich teruggeknokt naar 80-79. De luidsprekers in de Maaspoort staan op ontploffen, maar het Rotterdamse publiek beschikt over voldoende keelpastilles om de techniek de baas te blijven, helemaal als Setty met nog één minuut te gaan een onwaarschijnlijk verre driepunter raak schiet: 89-89.

In die laatste minuut is het slotwoord, zoals wel vaker dit seizoen, aan Ordane Kanda. Met een lay-up en vrije worp schiet hij Forward Lease Rotterdam, vergezeld door een hossende horde supporters, naar de halve finale. Eindstand: 89-92.

In deze best-of-seven serie is regerend landskampioen Donar Groningen de tegenstander. De eerste wedstrijd is dinsdagavond in Groningen, waarna donderdagavond in eigen huis de tweede wedstrijd plaatsvindt. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: met de steun van het publiek is veel mogelijk. Aanstaande dinsdag kunt u met een supportersbus meereizen naar Groningen, maar we

zien u natuurlijk net zo lief donderdag in ons eigen Topsportcentrum terug om in dit historische seizoen Forward Lease tot grote hoogten te tillen. Tot ziens in de halve finale!

In beeld