Donar beëindigt historisch seizoen Forward Lease

16 mei 2018

Forward Lease Rotterdam heeft dinsdagavond ook de vierde wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs aan Donar moeten laten. De regerend landskampioen, bekerwinnaar en halve finalist in de Europe Cup won in Rotterdam met 51-107.

Het Rotterdamse publiek hoopt op een spannende wedstrijd, nadat Forward Lease afgelopen zaterdag nog een prima eerste helft speelde. Pas in de tweede helft liep Donar weg, dankzij een ontketende Bradford Burgess (dertig punten, waarvan acht driepunters).

In de vierde wedstrijd gaat het in de eerste minuten nog behoorlijk gelijk op. De openingsscore is voor Coen Stolk, die in de play-offs boven zichzelf uitstijgt en ook vanavond weer voorop gaat in de strijd. Donar antwoordt echter met acht punten op rij, waarna een driepunter van Ties Theeuwkens in de openingsfase de Rotterdamse hoop aanwakkert: 5-8. Donar wint het eerste kwart echter ruim, dankzij Burgess, Sean Cunningham en Brandyn Curry (topscorer met twintig punten): 13-34.

In het tweede kwart zijn Theeuwkens en Maik Bouwer namens de thuisploeg goed voor enkele aanvallende impulsen en ook Micheal Madanly loopt zich het vuur uit de sloffen. Met Curry als dirigent dendert Donar met oogstrelend teamspel echter naar een indrukwekkende 25-66 ruststand.

Waar in de eerste twee kwarten Stolk en Bouwer een solide indruk maakten, staat na rust een andere jongeling op: de 21-jarige Otmar Creebsburg. Ook routinier Robert Krabbendam laat zien van geen opgeven te weten. Daarnaast komt ook Ordane Kanda iets beter in zijn spel. Namens Donar blijft vooral Burgess knap drie- en tweepunters raak schieten. De bezoekers vergroten hun voorsprong naar een riante 39-85.

In het slotkwart blijven Madanly, Creebsburg en ook Theeuwkens strijden en scoren, maar Donar loopt, met jeugdspelers Sjoerd Koopmans, Rienk Mast en Tim Hoeve binnen de lijnen, alleen maar verder uit. Theeuwkens schiet vlak voor tijd nog een driepunter raak, maar Hoeve heeft deze wedstrijd het slotwoord. Met lay-up brengt hij de eindstand op 51-107.

Voor Forward Lease is het seizoen ten einde, maar de Rotterdammers mogen trots zijn op het feit dat zij dit seizoen (afgezien van Donar) van elke andere ploeg minstens één keer gewonnen hebben. Bovendien hebben de Rotterdammers onder de leiding van Armand Salomon en Vincent van Sliedregt voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de tweede ronde van de play-offs gehaald. Vooral dankzij de wijze waarop dat is gebeurd – van 0-1 naar 2-1 tegen Den Bosch – mag het seizoen 2017-2018 gerust worden bestempeld als het seizoen waarin Forward Lease definitief de weg omhoog heeft gevonden.

Tekst: Mark Vrolijk

In beeld