Kleine klassieker levert de eerste winst op

4 november 2018

Nog niet alle personele problemen bij Feyenoord zijn opgelost. Jeroen van der List is voor langere tijd uitgeschakeld en Trevor Setty is nog niet speelgerechtigd. Bovendien is de jonge back-up pointguard Pavle Latinovic geblesseerd geraakt in de DTL-wedstrijd van vrijdag, wat de rotatie in de Rotterdamse spelopbouw sterk beperkt. Bij BC Apollo ontbreekt Aron Royé, dus de Amsterdammers zitten in een vergelijkbare positie.

Pas na anderhalve minuut opent Lenno Witteveen de score voor de uitploeg en in de tegenaanval scoort Rens van Ravensteijn. Via 2-2 wordt het 6-6. Met een rake driepunter zet Michael Kok zijn team aan de goede kant van de score. Feyenoord geeft de voorsprong vanaf dat moment niet meer uit handen. Emanuele Montaguti bepaalt met een backdoor de eerste kwartstand op 15-12.

Foto: Luka de Kruijf

Het tweede kwart is voor Justin Gordon. De Rotterdamse Amerikaan opent de score (17-12). Mack Bruining antwoordt met een bommetje (17-15) maar dan loopt Feyenoord uit. Het is Gordon die met een steal een vier punten zijn ploeg aan een 8-0 run helpt. Met een driepunter en benutte vrije worpen van Matthew van Tongeren haakt Apollo aan (29-25) maar wederom plaatst de thuisploeg een 8-0 run. Ties Theeuwkens bepaalt de ruststand op 37-25. Michael Kok kan zijn ploeg met drie vrije worpen, verdiend in de buzzer, in een nog luxere zetel zetten, maar slaagt daar niet in.

Dat doet Ties Theeuwkens wel, direct na de rust, met een lekkere driepunter zet hij de hoofdstedelingen op 15 punten achterstand (40-25). Weer onderscheidt Gordon zich: eerst met een score na een aanvalsrebound en dan met een and-one (45-29). Apollo worstelt, een airball van Witteveen illustreert dat. Het derde kwart eindigt met 51-36.

Aan die marge verandert in het vierde kwart niets meer. Aanvankelijk komt Apollo iets terug met name door de score-inbreng van Malevy Leons (55-44), maar vrije worpen van Theeuwkens, een lekker dunkje van Coen Stolk en een driepunter van Michael Kok zorgen weer voor een evenwichtige kwartstand (16-16).

Feyenoord Basketball pakt met 67-52 de eerste overwinning van het zo moeizaam gestarte seizoen. Justin Gordon is met zijn double-double (21 punten, 11 rebounds), drie steals en twee blocked-shots de beste man van het veld. Na afloop wordt het eerste Rotterdamse succes uitbundig gevierd; winst is leuk en winst in de kleine klassieker is net even iets leuker.

Foto: Luka de Kruijf

In beeld