Nog geen winst op een top-vierploeg

23 november 2018

Feyenoord trof de ongeslagen koploper en speelde op deze donderdagavond bijna een kopie van de wedstrijd die het team afgelopen zondag tegen New Heroes op het parket afwerkte. Weer ging heel lang de strijd gelijk op, weer lagen er mogelijkheden voor de winst en weer kwam de thuisploeg op beslissende momenten te kort om een verrassing in de eredivisie te bewerkstelligen.

In het eerste kwart doet Feyenoord allerminst onder voor nummer één van de ranglijst. Vanaf 8-9 ligt het initiatief even bij de thuisploeg als Justin Gordon een rebound afdunkt en Trevor Setty de volgende aanval met twee rake vrije worpen afsluit: 12-9. Feyenoord wil echter te graag en legt daardoor weinig geduld aan de dag. Coen Stolk en Justin Gordon forceren met driepunters die geen doel treffen. Den Os neemt een time-out. Ralf de Pagter scoort wel van afstand (14-17). De Canadees Kaza Kajami-Keane is de stabiele factor bij de Zwollenaren, die constant hun eigen spel blijven spelen. Het slotakkoord van het openingsbedrijf is wel voor Feyenoord en wel voor Justin Gordon. Eerst de and-one op assist van Robert Krabbendam, dan twee rake vrije worpen en tot slot een buzzerbeater van grote afstand. Kwartstand: 22-22.

Feyenoord kan het niveau van het eerste kwart niet vasthouden; het lijdt keer op keer en vaak onnodig balverlies. Landstede profiteert daar nauwelijks van. Rens van Ravensteijn heeft gelukkig de driepunter te pakken en zet zijn ploeg twee minuten voor de rust bijna weer naast de koploper 38-39. Maar als Feyenoord weer twee keer de bal kwijtraakt, slaat Zwolle dat gaatje wel. Ruststand: 38-45.

Na de rust gaat de wedstrijd op dezelfde wijze verder: Feyenoord kruipt steeds dichterbij, nu met een steal en score van Gordon en een score van Van Ravensteijn na de rebound van zijn eigen schot: 47-48 en Landstede loopt daarna weer uit. Het blijft een wedstrijd die het publiek boeit, want het kan nog steeds alle kanten op. Van Ravensteijn is lekker op dreef (59-63), Krabbendam scoort een and-one na een assist van Mwendanga (62-63). Met 62-65 eindigt het derde kwart.

In het laatste kwart loopt Zwolle door een score van Nigel van Oostrum naar 62-68. Bij Feyenoord mist Michael Kok zijn twee vrije worpen en Van Ravensteijn mist er één. Zo kom je niet dichterbij. Bij 70-77 neemt Den Os een time-out, want er moet iets gebeuren op de Zwolse aanval lam te leggen. Maar die onderbreking zet geen zoden aan de dijk, Zwolle geeft geen duimbreed toe. Via 72-79, 75-85 komt de eindstand van 77-89 op het prachtige nieuwe scorebord. Weer 12 punten, net als tegen Den Bosch vijf dagen eerder.

Rens van Ravensteijn pakt met 19 punten zijn season high. Justin Gordon groeit: voor de vierde keer op rij eindigt hij met een double-double (dit keer 23 punten en 10 rebounds). Zijn team groeit ook, maar nog niet hard genoeg om de top vier van de ranglijst te verontrusten.

In beeld