Lekkere winst in Dordrecht

26 november 2018

Feyenoord haalde zondagmiddag twee winstpunten weg uit Dordrecht met een 60-69 overwinning. Zo kropen de Rotterdammers weer dichter naar de vijfde plaats waar op dit moment de Dutch Windmills staan, daar bracht deze wedstrijd nog geen verandering in.

De ziekenboeg groeit in Rotterdam: naast Jeroen van der List en Ties Theeuwkens zaten Pavle Latinovic en Marius Mwendanga.

Aan de omstandigheden in de thuishal van de Dordtse nieuwkomer moeten de toeschouwers wel even wennen. De persoonlijke fouten noch de teamfouten zijn zichtbaar op het scorebord, de bordjes voor de p’s zijn vanaf de tribune onzichtbaar. Maar ook voor de spelers is het niet ideaal: schotklokken op de grond en geen houten vloer. Voor Robert Krabbendam, die al last heeft van zijn rug, is dat niet te doen. Hij komt slechts zes minuten in actie en voegt zich daarna bij de geblesseerden op de bank.

Ondanks de beperkte rotatie speelt Feyenoord in de eerste minuten prachtig teambasketbal. Dat resulteert in een eerste kwartstand van 17-20. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd is dan al gepasseerd. Na een steal gooit Trevor Setty van eigen helft een alley-oop pass richting de voluit sprintende Justin Gordon. Die dunkt hem zo hard af dat het even stil lijkt in de zaal voordat er een oorverdovend applaus klinkt, en niet alleen vanuit het goedgevulde Rotterdamse tribunedeel.

In het tweede kwart zoekt Feyenoord tevergeefs naar het goede spel van de eerste minuten. De ploeg van Den Os ziet een 21-27 voorsprong verdampen. Het wordt 27-27 en 29-29 alvorens de Windmills voor het eerst de voorsprong pakken: 30-29. Justin Gordon brengt met een drietje de rood-witten weer terug. De stand is bij de rust weer volledig in evenwicht: 32-32.

Dordrecht komt beter uit de kleedkamer. Het wordt 41-34. Feyenoord krijgt last van de beperkte rotatie en daar komt bij dat Gordon tegen zijn vierde fout oploopt. Setty en Kok schieten beiden in twee achtereenvolgende aanvallen een driepunter raak en komt met nog drieëneenhalve minuut de 44-44 op het bord. Even lijkt het nu op een driepunterwedstrijd. Ryan Richardson voor de thuisploeg, Setty aan de andere kant: 47-47. Rens van Ravensteijn kan het ook: 47-50. De voorsprong voor Feyenoord is na het derde kwart minimaal: 52-53.

Bij de start van het vierde kwart delen Kok (3-punter) en Setty (2) weer een tikkie uit: 52-58. De ploeg stoomt door naar een 52-62 voorsprong. De Windmills komen niet meer tot teamspel en beperken zich tot afstandsschoten. Toch komen ze daarmee dichterbij, tot 60-65 met nog 1’20 op de klok. Gordon doet de laatste minuten weer mee. Hij heeft dan 9 punten en 11 rebounds achter zijn naam. Hij kan zijn vijfde double-double op rij scoren; hij komt ook vrij onder het bord bij 60-66, maar passt de bal uit, omdat hij weet dat balbezit en tijd belangrijker zijn dan een score en omdat hij weet dat de winst van zijn team belangrijker is dan zijn double-double. Trevor Setty bekroont de laatste aanval met een machtige bom: 60-69. Hij scoort 23 van de 69 punten.

In beeld