FOUR SEASONS IN ONE DAY

27 januari 2019

Een indrukwekkende minuut stilte, een volle tribune, twaalf spelers met in het midden een foto van Jermaine Marshall, die tien dagen eerder dood in zijn appartement in Nantes werd aangetroffen. Het laat veel aanwezigen, die Jermaine twee jaar terug in dezelfde hal hebben zien debuteren, niet onberoerd.

Wat volgt, is een bizarre wedstrijd met vier totaal verschillende kwarten: het eerste met een gelijkopgaande strijd, het tweede met een dramatisch slecht spelende thuisploeg, het derde met een dramatisch slecht spelende tegenstander en het vierde met een meeslepend gevecht. ‘Four seasons in one day’. Het gaat dan wel niet om de liefde, maar de titel van dat prachtige nummer van Crowded House, is hier zeker van toepassing.

Bij Feyenoord is Robert Krabbendam ziek en volgt thuis de livestream, Ties Theeuwkens had met zijn zieke lijf hetzelfde overwogen, maar voelde zich fit genoeg voor een bijrol.

In de eerste zes minuten gaan beide teams in scores gelijk op. Dan slaat Feyenoord bij 16-14 een gaatje met scores van Sam van Dijk en Justin Gordon. Trevor Setty wordt gefould bij een driepuntspoging en laat vanaf de vrije-worplijn niets liggen: 21-14. Een bommetje van LaVonte Dority en twee achtereenvolgende scores van Bennett Koch brengen de stand weer in evenwicht. Gordon op een assist van Emanuelle Montaguti en weer Dority zetten de eerste kwartstand op het bord: 23-23.

Het tweede kwart start met drie minuten zonder scores maar met twee aanvallende fouten, Justin Gordon aan de ene kant, Floris Versteeg aan de andere. Die laatste doorbreekt de impasse met een driepunter en Pim de Vries profiteert van balverlies van Setty: 23-28.

Setty doet nog wel iets terug (25-28), maar Alec Wintering in alleen met fouten af te stoppen en faalt niet met zijn vrije worpen: 27-36. Richard de Os vraagt om zijn tweede time-out. Sam van Dijk stealt de bal en bedient Jeroen van der List, maar de Windmills zijn los en Feyenoord maakt een machteloze indruk. Ties Theeuwkens komt voor het eerst in de wedstrijd, maar heeft onvoldoende energie om zijn ploeg in deze lastige fase op sleeptouw te nemen. Justin Gordon krijgt wederom een aanvallende fout aan zijn broek. Roel van Overbeek besluit het tweede kwart met een driepunter. Dordrecht scoort in dit kwart 22 punten, Feyenoord scoort er slechts zes en lijkt rijp voor de sloop. Ruststand: 29-45.

Onherkenbaar komt de thuisploeg uit de kleedkamer. Justin Gordon opent: 31-45. Van der List raapt een afvallende bal op en scoort een-tegen-een: 33-45. Nu is Dordrecht volledig de weg kwijt. Van der List scoort een driepunter en zo hebben de Rotterdammers in twee minuten al meer gescoord dan in het gehele tweede kwart.

Vanzelf vlucht Geert Hammink in een time out; het baat hem niet. Gordon scoort en Van der List benut een volgende drie-puntspoging. Waar niemand in de rust nog een stuiver gaf voor de kansen van de thuisploeg, legt het team een 12-0 run op het geverfde parket en is de spanning volledig terug: 41-45.

Via Shavon Coleman scoort Dordrecht in de vierde minuut pas voor het eerst in dit kwart (41-47), maar Feyenoord is nog niet klaar; de ploeg verdedigt zeer intensief. Twee bijna-steals van Setty en ook Van Dijk is er dichtbij. Gordon blockt een schot maar uiteindelijk ronden de Dordtenaren succesvol af: 41-49. Met een driepunter en een schotje van

dichterbij voert Setty zijn totaal met vijf punten op. Ook Gordon laat zien dat hij van afstand kan schieten en zo nadert de thuisploeg tot twee punten: 49-51. Na een assist van Setty brengt Van der List de stand in evenwicht. Van Ravesteijn, anders zo trefzeker vanaf de vrijeworplijn krijgt ze er vanavond niet in (0 op 4). Van der List doet dat beter en bepaalt de stand aan het eind van het derde kwart op 53-53. Nu is het Dordrecht dat een beroerd kwart heeft gespeeld (24-8), Feyenoord is terug.

Bij de hervatting leidt een misverstand tussen Setty en Montaguti meteen tot balverlies van de thuisploeg maar Dordrecht profiteert niet. Van der List scoort uit een onmogelijke hoek 57-55 en blockt vervolgens Coleman ogenschijnlijk clean in de verdediging. Hij krijgt toch een fout en zijn reactie levert een technische fout op. Den Os haalt zijn topscorer even naar de kant.

Coleman benut twee vrije worpen (57-57). Driepunter Setty, driepunter Van Dijk: 63-57, bij Dordrecht doet alleen Jito Kok iets terug. Justin Gordon heerst in de verdedigingsrebound en scoort twee keer op rij. Maar ook Alec Wintering scoort en Floris Versteeg schiet raak van grote afstand: 67-64.

Dan mag Doroty drie vrije worpen nemen, hij faalt niet: 67-67. Iedereen zit nu op het puntje van zijn stoel. Iedere fout kan beslissend zijn. Nog twee minuten 72-72. Gordon past Van Dijk aan onder het bord na zijn aanvallende rebound. Score dus: 74-72. Time out Windmills.

Koch mist. Versteeg foult Van Dijk die zich daarbij stevig blesseert aan zijn knie. Hij kan niet verder. Theeuwkens moet van de bank voor de vrije worpen. Nog 13.6 op de klok.

Eerste mis, tweede raak: 75-72.

Gordon onderbreekt (heel slim) met een fout de tegenaanval van Dordrecht. Doroty mist niet en brengt zo het verschil weer naar één punt.

Koch maakt een fout op Van der List, die alleen de eerste raakt. Nog 10 seconden. Coleman moet een driepunter nemen maar mist. Feyenoord kan eindelijk weer feest vieren.

Tot slot: Jeroen van der List is na een slepende blessure helemaal terug: 23 punten, 11 rebounds en 6 assists. Trevor Setty pakte een double-double: 19 punten en 11 rebounds.

Justin Gordon (16 en 8) en Sam van Dijk (11 en 4) haalden ook de dubbele cijfers.

In beeld