FEESTJE IN ROTTERDAM NA KRAPPE OVERWINNING

13 februari 2019

Bijna alle stoeltjes zijn bezet bij aanvang van de wedstrijd tussen de nummers 9 en 6 van de ranglijst. Een klantenactie van sponsor Autohaag Zeeuw heeft 2300 mensen naar de grote hal van het Topsportcentrum gelokt. Dat zorgt voor sfeer en inspireert de thuisploeg in de eerste helft. Feyenoord loopt met name in het tweede kwart eenvoudig weg bij de tegenstander. Bij rust is 44-26.

‘Jammer dat het met zoveel mensen al niet spannend meer is’, is een veel gehoorde opmerking in de pauze. Basketbalkenners zetten daar tegenover: ‘het is wel basketbal hè, je weet het nooit’ en zij krijgen gelijk wat uiteindelijk hadden de Suns het toppunt van spanning (een verlenging) binnen handbereik.

In het eerste kwart pakt Feyenoord de voorsprong vooral door vier rake driepunters (Jeroen van der List tekent voor drie exemplaren en Michael Kok pakt er één). Bij de Rotterdammers laat de opbouw te wensen over, de ploeg mist Sam van Dijk vanwege een knieblessure op de pointguard positie. Ook Coen Stolk wordt al lange tijd node gemist. Den Helder Suns heeft juist met de komst van Leon Williams veel meer vat op de aanval gekregen; dat komt in het eerste kwart nog niet goed uit de verf komt, maar ploeg van coach Peter van Noord blijft wel in het kielzog. De eerste kwartstand is 22-16.

Feyenoord opent het tweede bedrijf met eerst een driepunter van Justin Gordon, gevolgd door een bom van Trevor Setty: 28-16. Boy van Vliet scoort vanaf de vrije-worplijn tegen: 28-18 en Alex Laurent schiet raak uit de hoek: 28-21. Dan volgt een 10-0 run van de thuisploeg waarvan de laatste twee punten tot stand komen via de alley-oop van Gordon op aangeven van Setty. Om het tij te keren zet Den Helder een zone neer. Van Ravenstein benut de ruimte in de hoek: 41-24. En dat doet ook Emanuel Montaguti vanaf de andere zijde in de buzzer. Met een 18 punten voorsprong (44-26) gaan we de kleedkamer in.

Setty tilt in de eerste aanval na de rust het verschil naar 20 punten, met een voorzichtige alley-oop scoort Steve Harris tegen op aangeven van Leon Williams. Feyenoord wordt slordig in de aanval en lijdt een aantal keer balverlies. De Suns kruipen zo bijna ongemerkt dichterbij. Laurent verkleint met een driepunter in de 6e minuut de achterstand tot 10 punten (48-38). Met vijf punten op rij van Setty lijkt de thuisploeg het tij te keren en houdt Feyenoord na het derde kwart een comfortabele marge (57-42).

Na vier minuten is er nog niets aan de hand 63-44. Maar Feyenoord gaat missen. Het probeert de Helderse zone met driepunters te bestrijden, maar Van Ravensteijn en Theeuwkens zien hun pogingen stranden. Aan de andere kant blijft Williams naar de basket gaan en is daar wel succesvol mee. Onder zijn leiding verkleinen de Suns in korte tijd de achterstand. Een driepunter van Boyd van der Vuurst brengt de stand op 67-60 met nog iets meer dan drie minuten op de klok. En hij herhaalt dat kunstje met nog twee minuten te gaan: 69-65. Een driepunter van Setty geeft weer ruimte 72-65, maar zijn block op Williams aan de andere kant wordt uitgelegd als goaltending (72-69).

Met nog 30 seconden op de klok krijgt Leon Williams zijn vijfde fout. Gordon gooit de bal over de achterlijn. De Suns hebben nog 9 seconden voor de driepunter. Coach Peter van Noord heeft een time-out om uit te leggen wat er gebeuren moet. De thuisploeg verdedigt

fanatiek zonder een fout te maken. Uiteindelijk komt Harris moeizaam tot een schot maar die treft geen doel.

Feyenoord pakt zo de eerste overwinning op Den Helder dit seizoen (72-69) en stijgt een plekje op de ranglijst. Het was even benauwd maar het feestje in de overvolle zaal onder leiding van de brassband is er niet minder om.

In beeld