ROTTERDAM TE STERK VOOR AMSTERDAM

5 maart 2019

Het zijn altijd interessante wedstrijden tussen de hoofdstad en de havenstad, daarvan getuigt een volle Rotterdamse tribune, zelfs als de inzet de achtste plaats op de ranglijst is.

De laatste seizoenen is deze kleine klassieker het vaakst een prooi voor de havenstad, maar in de laatste wedstrijd voor de winterstop verloor Feyenoord Basketball na een verlenging (91-89) in de hoofdstad. Dat zat ze niet lekker, dan moest nu worden rechtgezet.

In het eerste kwart is Apollo de bovenliggende partij. Jeroen van der List opent de score, maar Aron Royé en Berend Weijs knallen er twee driepunters in en pakken zo een 2-6 voorsprong. Bij 4-10 in de 4e minuut pakt Richard den Os al zijn eerste time-out, maar drie rake Amsterdamse driepunters (Dimeo van der Horst, Matthew van Tongeren en weer Royé) leren hem dat hij met die onderbreking geen verandering teweeg heeft gebracht (9-16).

Dan wisselt hij drie van zijn basisspelers, Michael Kok, Justin Gordon en Sam van Dijk, die vanavond na een knieblessure zijn rentree maakt. Robert Krabbendam, Ties Theeuwkens en Emanuele Montaguti moeten Feyenoord behoeden voor een grotere Amsterdamse voorsprong. Als Apollo met 12-20 voorstaat, begint dat te werken. Krabbendam pakt drie punten met een and-one en Montaguti laat twee bommetjes vallen, waarvan de laatste vlak voor de buzzer. Zo eindigt het eerste bedrijf met 20-20.

Ook in het tweede kwart starten de bezoekers sterker (22-26). Ties Theeuwkens mag na een fout op zijn driepunter naar de vrije-worplijn en benut zijn kansen maximaal (25-26). Ook nu zijn de laatste minuten van het kwart voor Feyenoord. Na 29-34 kan de thuisploeg door onder andere vier punten van Krabbendam, die een sterke wedstrijd speelt, zelfs met een voorsprong de rust in (35-34). Gezien het gebrek aan teamspel van de Rotterdammers lijkt die voorsprong wat geflatteerd.

Net als in de eerste helft opent Jeroen van der List de score, maar de Rotterdamse punten in de rest van dit kwart zijn allemaal voor het Amerikaanse tandem Gordon-Setty. Feyenoord raakt op dreef, speelt nu meer als een team en het publiek weet dat hoorbaar te waarderen. Bij 41-41 zet de thuisploeg aan voor een 12-0 run, die start met drie rake vrije worpen van Setty, dan een driepunter uit zijn handen, gevolgd door twee driepunters van Gordon: 53-41. Dimeo van der Horst had de serie kunnen doorbreken, maar net als in de eerste helft mist hij twee vrije worpen op rij. Sowieso falen de Amsterdammers met hun vrije worpen (2 uit 14).

Apollo doet nog iets terug maar Feyenoord gaat met 10 punten voorsprong het laatste kwart in (55-45).

Feyenoord heeft de flow te pakken en start het vierde kwart met een 8-0 run: 63-45. Alleen Royé is bij machte met 6 punten op rij iets terug te doen (65-51). De thuisploeg veroorlooft zich gallery play. Gordon gooit de alley-ooppass richting Van der List die tussen twee Amsterdammers afdunkt. Het dak gaat eraf in het Topsportcentrum. In de laatste vier minuten mist Apollo zes vrije worpen en schieten Setty en Gordon nog maar eens een driepunter raak. Bij 78-56 is het over en is Feyenoord door het verlies van Aris Leeuwarden voorlopig de nummer zeven van de ranglijst.

In beeld