Herstel van Feyenoord niet voldoende voor winst

19 maart 2019

Een week na het vertrek van Den Os neemt Jan Stalman als interim-hoofdcoach de honneurs waar en wordt hij geassisteerd door Carlo Falchi, net als Stalman trainer van de Basketball Academy Rotterdam. Jeroen van der List zit geblesseerd op de Rotterdamse bank. New Heroes is als eerder dit seizoen zonder reservetenues naar de Maasstad gekomen. Dat had wel gemoeten want Feyenoord speelt thuis in het rood. Kon het in oktober nog worden opgelost door welwillendheid van de thuisploeg, dit keer is geen alternatief voor handen en is Den Bosch veroordeeld te spelen in de warming-upshirts. 

Eigenlijk ging het zondagmiddag in het Topsportcentrum niet om de vraag of Feyenoord kon winnen van New Heroes, maar om de vraag of de Rotterdammers zich hersteld hebben van de smadelijke nederlagen tegen Weert en Aris. Dat laatste bleek het geval. Het team speelde gedreven, werkte hard in de verdediging, en pakte voldoende rebounds. Voor één oude kwaal was nog geen remedie gevonden: het balverlies liep nog te hoog op. 

Foto: Luka de Kruijf

Justin Gordon opent de score, Payton Henson scoort wat gelukkig de 2-2, Van Ravensteijn 4-2 en dan de denderdunk van Justin Gordon (6-2) alsof hij wil uitschreeuwen: we zijn er weer! 

Sam van Dijk schiet een drietje raak (9-6) maar slordig spel van de thuisploeg helpt Den Bosch weer in het zadel. Jonathon Williams is goed op dreef (9-14) en ondanks een driepunter van Ties Theeuwkens loopt New Heroes uit naar een 14-22 voorsprong bij het einde van het eerst kwart. 

Het tweede kwart gaat gelijk op. Eerst vergroten de Bosschenaren de voorsprong (17-27) maar vijf punten op rij van Trevor Setty zorgen weer voor wat aansluiting (22-27). De driepunter blijft een belangrijk wapen bij Feyenoord. Eerst Theeuwkens dat Setty twee maal. Aan Bossche kant is het Keshun Sherrill die een paar keer makkelijk scoort met een jumpertje. Zo geven de teams weinig aan elkaar toe en is het verschil bij rust net als na het eerste kwart weer acht punten: 34-42. Dat verschil wordt eenvoudig verklaard: Feyenoord leidt in de eerste helft elf keer balverlies, New Heroes zeven. 

Na de rust is het slordig aan beide zijden en wordt er veel gemist. Twee balverliezen op rij van Montaguti helpen Den Bosch aan een 45-51 voorsprong. Een monsterdunk van Gordon krijgt het publiek op de banken en New Heroes op de bank want Skelin vlucht in een time-out. Die haalt weinig uit, want weer dunkt Gordon (49-51). In de volgende aanval brengt Gordon met een assist Robert Krabbendam in stelling en daarmee is het gelijk: 51-51. 

Sherrill zet met een driepunter zijn ploeg weer op voorsprong, Emanuele Montaguti bepaalt met een lay-up de kwartstand op 53-54. 

Na drie minuten in het slotkwart is het verschil nog altijd één punt (55-56). Jonathan Williams zorgt met een and-one voor 55-59. Na een mooie lay-up van Sam van Dijk loopt Michael Kok tegen zijn vijfde fout op. Ondanks balverliezen van Van Dijk en Setty houdt Feyenoord aansluiting: 59-61 met nog iets meer dan 4 minuten op de klok. Otmar Creebsburg mist van afstand, Stefan Wessels pakt een and-one 59-64. Creebsburg maakt de vijfde teamfout op Wessels die wederom zijn vrije worpen verzilvert: 59-66. Gordon verliest de bal in de daaropvolgende aanval en daarmee is het over en uit met Feyenoord. 

Krabbendam gaat er af met vijf fouten, maar veel maakt het niet meer uit. De wedstrijd eindigt bij 60-74. 

Ondanks de nederlaag lijkt Feyenoord niet ontevreden. Er zit weer geloof in de ploeg. Aanstaande woensdag gaan de Rotterdammers op herhaling in Den Bosch voor de inhaalwedstrijd die nog staat vanuit de derde competitieronde.

In beeld