FEYENOORD WINT VAN DE KOPLOPER

31 maart 2019

Feyenoord kwam een dikke week geleden in een nieuwe fase terecht. Richard de Os nam na twee zeer teleurstellende nederlagen (tegen Weert en Aris) afscheid van Rotterdam. Het management koos ervoor om assistent-coach Jan Stalman voor de groep te zetten in een interim rol. Feyenoord moest meteen flink aan de bak omdat er door wat geschuif in het competitieprogramma en dubbel tegen New Heroes moest worden afgewerkt. In die twee wedstrijden kon men al wat nieuw elan in de ploeg ontdekken, maar veel eer viel er niet te behalen.

De wedstrijd van zaterdagavond tegen Landstede rekent het nieuwe team nog niet op winst. De Zwollenaren staan bovenaan en zijn op dit moment nog sterker dan Den Bosch. Bovendien hadden de Zwollenaren midweeks van de Dutch Windmills verloren en zou coach Herman van der Belt van zijn ploeg herstel eisen. Maar wat pakte dat anders uit. De bewijsdrang lag veel meer bij de thuisploeg.

Michael Kok blijft met een enkelblessure vanavond aan de kant.

Binnen enkele seconden staat het 6-0. Jeroen van der List opent de score na de assist van Trevor Setty, Setty scoort zelf met een jumpertje vanaf de kop en het is weer Van der List die een een-tegen-een actie onder de ring fraai afrondt. Landstede verliest de eerste aanvallen door passfouten. Noah Dahlman opent de score voor Zwolle en Ralf de Pagter tekent voor 6-4. Feyenoord speelt dan een teamaanval die heel lang niet te zien was in het Topsportcentrum. Sam van Dijk gaat voor de score maar geeft onder het bord de bal aan Justin Gordon, Gordon passt uit en de bal gaat snel door de handen van alle Rotterdammers naar de andere kant van het veld waar Van Dijk bij wie de aanval begon, kan afdrukken voor een driepunter. Een treffer zou de kroon op de aanval zijn geweest, maar helaas.

Landstede komt op voorsprong door een lay-up van Dahlman.

Bij 8-10 nemen interim hoofdcoach Jan Stalman en assistent Carlo Falchi de time-out. Zij wisselen lekker door: Rens van Ravensteijn, Emanuele Montaguti en Robert Krabbendam komen van de bank. Bij Landstede houdt Kasa Kajami met zes punten op rij zijn team op voorsprong, maar hij mist zijn driepunters. Een bom van Justin Gordon brengt Feyenoord weer de leiding en die zullen ze in de rest van de wedstrijd niet meer aan Zwolle laten. Montaguti met twee vrije worpen en Gordon in de aanvalsrebound bepalen de eerste kwartstand op 19-14.

In het tweede kwart begint de aanval van de thuisploeg steeds beter te lopen. Setty, Gordon, Van der List en Van Ravensteijn (3-punter) vinden het netje. Kajami scoort de eerste Zwolse driepunter maar Feyenoord is los. Ook Otmar Creebsburg krijgt minuten van Stalman. De time-out van Herman van der Belt bij 28-21 brengt hem geen soelaas. Een verre driepunter van Van der List brengt de marge op tien punten: 36-26. Twee vrije worpen van Van Dijk bepalen de ruststand op 41-28.

Sherron Dorsey opent in de tweede helft de score met een driepunter en Nigel van Oostrum verkleint de achterstand naar 41-33. Stalman pakt de time-out. Dat heeft geen effect op de aanval van de thuisploeg die even slordig speelt. Landstede komt op 43-40 en een erop-en-erover ligt voor de hand. Bij 45-43 neemt Stalman wederom de time-out om het momentum bij Zwolle weg te halen. Dat werkt, want het verschil blijft rond de twee punten hangen. Met

een score van Dorsey komt Zwolle bij 52-52 langszij. Van Ravensteijn bepaalt de kwartstand met een gave driepunter 55-52.

Ties Theeuwkens opent het laatste kwart met een bommetje 58-52. Vrije worpen van Gordon 60-52, time-out Zwolle. Weer een driepunter van Van Ravensteijn 63-52. Iedereen in het Topsportcentrum begint nu te geloven dat winst op de koploper een optie is. Nog 8 minuten. Een driepunter van Sam van Dijk (66-52), nog 7 minuten. De thuisploeg loopt even vast, met een 0-8 run verkleint Landstede de marge naar 66-60, nog drieëneenhalve minuut.

Dahlman 67-64, nog twee minuten. De bevrijdende driepunter van Van Ravensteijn 70-64, nog anderhalve minuut. Kajami scoort 70-66 maar er staan nog maar 40 seconden op de klok.

Via persoonlijke fouten proberen de Zwollenaren weer in balbezit te komen, maar ze zitten in de penalty. En zo bepalen achtereenvolgens Theeuwkens, Gordon en Van der List met vrije worpen de eindstand op 75-68.

Kaza Kajami is de belangrijkste man bij Zwolle en de topscorer van de wedstrijd met 27 punten, maar met 19 punten en 16 rebounds is Justin Gordon de man van de wedstrijd. Door de verrassende winst van Aris bij Donar is de strijd om een play-offplaats nog lang niet beslist, maar Feyenoord heeft vanavond met deze puike wedstrijd laten zien dat er nog van alles mogelijk is.

In beeld