Gehavend Feyenoord kan geen potten breken

8 april 2019

ZZ Leiden is met een fantastisch seizoen bezig. Van de 27 competitiewedstrijden verloren ze er slechts 2, ze kwamen sterk voor de dag in de Europees competitieverband en wonnen vorige week zondag de nationale beker door runner-up Landstede te verslaan. 

Hoe anders is het competitieverloop voor Feyenoord Basketball. Al het hele jaar wordt de ploeg geplaagd door langdurige blessures en andere perikelen. Vanavond is dat niet anders. Coen Stolk is voor het gehele seizoen al gezien, Ties Theeuwkens heeft nog te veel last van zijn enkelblessure, Pavle Latinovic is geblesseerd en Robert Krabbendam is ziek. Feyenoord moet zonder centers spelen, want Jeroen van der List is een paar uur eerder geland na een 3×3-toernooi in Rusland en is daarom niet inzetbaar. Bij Leiden mag Kenneth Simms weer meedoen na zijn schorsing van één wedstrijd, maar is Mohamed Kherazi nog niet fit. Rotterdam-coach Jan Stalman zal zich voor de wedstrijd hebben afgevraagd: hoe houd ik de schade beperkt? Geen fijn maar wel een onvermijdelijk vertrekpunt voor de 1500 man in het Topsportcentrum. 

Otmar Creebsburg staat voor het eerst in de basis bij Feyenoord dat de eerste vier minuten profijt heeft van de Justin Gordon-show. Het brengt de eerste punten op het scorebord door een aanvalsrebound te verzilveren. Kenneth Simms brengt de stand weer in evenwicht en Worthy de Jong zet zijn ploeg op voorsprong. Gordon verwent het publiek met een monsterdunk over De Jong. Ook de 6-4 is voor Gordon en de 6-6 is een lekker dunkje van dezelfde De Jong. Dan blockt Gordon een schot van de 2.05 meter lange Clayton Vette. 

Het is echter kattengespin van de thuisploeg. 

Drie gemiste vrije worpen van Trevor Setty en vijf punten op rij van Darius Thompson zijn een betere graadmeter voor het verdere verloop van de wedstrijd. Een driepunter van Gordon geeft nog een leuke tussenstand (14-17), maar Thompson en De Jong leiden hun team naar een 14-24 kwartstand. 

Michael Kok opent de score in het tweede kwart met een driepunter. Ook Setty komt nog door met een bommetje (22-28) maar met een drietje van Marijn Ververs loopt ZZ Leiden verder uit (22-31). Dan volgt een rommelige fase aan beide kanten. Gordon eindigt de eerste helft zoals hij deze gestart is; zijn twee punten bepalen de ruststand op 30-43. 

Twee driepunters van De Jong , één van Thompson, een dunk van Simms in de fast-break maken het verschil snel groter: 35-54. Feyenoord probeert het verschil met driepunters kleiner te maken maar Sam van Dijk mist en Gordon krijgt ze er ook niet meer in. Leiden loopt vervolgens over de Rotterdammers heen met een 0-18 run die tot stand komt in het slot van het derde kwart (kwartstand 43-73) en het begin van het vierde. Michael Kok en Trevor Setty leiden eenvoudig balverlies. Sam van Dijk doet pas wat terug met 45-84. 

Jan Stalman brengt Mert Lamba in het veld, hij scoort meteen vier punten op rij: 49-84. Bij Leiden mag Twan Polman dan al even minuten maken. Zijn driepunter zet de score op 51-92. Gordon blijft scoren van dichtbij en veraf: 56-92. Ververs heeft de laatste (driepunts)score: 56-97. Uiteindelijk is daarmee het verschil behoorlijk opgelopen, maar het is een juiste weergave van de krachtsverhoudingen tussen de topploeg en de gehavende opponent. 

De topscorers zijn voorspelbaar: Thompson (25) en Watson (23) bij Leiden, Gordon (22) bij Feyenoord.

Foto: Luka de Kruijf

In beeld