Heerlijke competitieopening levert Zeeuw & Zeeuw net geen winst op

29 september 2019

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft zaterdag indruk gemaakt tijdens de seizoensopening. In het eigen Topsportcentrum had Zeeuw & Zeeuw zomaar van Zorg en Zekerheid Leiden kunnen winnen, maar dat gebeurde net niet: 79-82.

Tegenover de bekerwinnaar van afgelopen seizoen stond zaterdagavond een getransformeerd Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De vernieuwing in selectie, de nieuwe coach in de persoon van Toon van Helfteren en het fonkelnieuwe Feyenoordshirt waarin de Rotterdammers gisteren voor het eerst speelden: alles kwam gisteren samen in een wedstrijd waarin Zeeuw & Zeeuw Leiden het vuur aan de schenen legde.

De tribunes zijn voor deze eerste wedstrijd goed gevuld. Dit komt onder andere door de goede opkomst van klanten en zakenrelaties van wedstrijdsponsor Forward Lease. Het lukt helaas niet om in Topsporthal 1 te spelen, door technische problemen.

Applaus daalt al neer voordat de wedstrijd begint. Er wordt namelijk afscheid genomen van twee spelers die de afgelopen jaren veel voor Feyenoord Basketball hebben betekend: Ties Theeuwkens en Robert Krabbendam.

Foto: Luka de Kruijf

“Wij zijn jullie als club zeer dankbaar voor jullie betrokkenheid, inzet en vooral jullie aanwezigheid als mens”, spreekt directeur commerciële en technische zaken Armand Salomon, die als hoofdcoach vier seizoenen met Theeuwkens en Krabbendam samenwerkte. “Jullie mogen trots zijn op jullie carrière. Met als hoogtepunt het bereiken van de halve finale in de play-offs door Den Bosch uit te schakelen. Jullie zijn één van de pijlers geweest van de groei van onze club.”

Na de sprongbal hebben aanvankelijk vooral de meegereisde Leidse supporters veel te applaudisseren. Binnen vijf minuten staat het, vooral dankzij zeven punten van Jarvin Williams, 2-13.

Daarna warmt het Rotterdamse publiek langzaam de handen op, als opmaat naar een razend spannende wedstrijd. Quentin Snider, die nog geen week in Rotterdam is, scoort voor het eerst in Feyenoordshirt. Ook Jeroen van der List, Willem Brandwijk en Mack Bruining bemoeien zich met de score. Na tien minuten spelen staat het 14-21.

Zeeuw & Zeeuw begint het tweede kwart nog steeds wat roestig en gespannen. Leiden vergroot de voorsprong naar 25-36. Gaandeweg raken de Rotterdammers in hun ritme, vooral dankzij Keyshawn Woods. De 23-jarige Amerikaan, die in het eerste kwart nog niet scoorde, maakt in korte tijd acht punten. Hij sluit vlak voor rust vlak voor rust af met een cruciale driepunter, waardoor de Leidenaren bij rust binnen handbereik zijn: 41-45.

Direct na de thee komt ook Willem Brandwijk los. Letterlijk. Met twee heerlijke dunks brengt hij het Rotterdamse publiek in extase. Met name de laatste is machtig. Even later zet Snider met een driepunter voor de eerste keer Zeeuw & Zeeuw op voorsprong: 51-49. Zeeuw & Zeeuw loopt daarna uit naar 61-51, maar daarna komt Leiden weer sterk terug. Het laatste kwart wordt ingegaan met een gelijke stand: 63-63.

Foto: Luka de Kruijf

In het slotkwart laat ook Jarvis Williams, met 25 punten topscorer van de wedstrijd, zien dat hij kan dunken. Zowel het Leidse als Rotterdamse publiek klapt zich de blaren op de handen.

Met nog tien seconden en een 76-82 stand schreeuwt de Rotterdamse massa de thuisploeg nog één keer vooruit. Quentin Snider, die zijn debuut met twintig punten en vier rebounds bekroont, brengt met een and-one de score op 79-82. Snider onderneemt in de laatste seconde nog een driepuntspoging, maar het schot wordt gekraakt door Worthy de Jong. Het blijft 79-82. Zeeuw & Zeeuw verliest de competitieopening, maar laat zien dat het alles in zich heeft om er een succesvol seizoen van te maken.

Op dinsdag 8 oktober om 19:45 uur speelt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball opnieuw thuis, opnieuw tegen een top vier-ploeg: Donar Groningen. Een nieuwe kans om een traditionele topploeg beentje te lichten, zoals Toon van Helfteren het zegt. Daar wilt u toch bij zijn? Bestel nu uw kaarten via www.rotterdambasketbal.nl/tickets!

In beeld