Willem Brandwijk: “Don’t sleep on us!”

4 oktober 2019

Begin juli werd Willem Brandwijk als eerste nieuwe speler vastgelegd door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De 24-jarige power forward neemt een flinke dosis ervaring en volwassenheid mee uit de VS, waar hij acht jaar speelde. Dit seizoen wil hij met Zeeuw & Zeeuw de volgende stap zetten. 

Méér dan een beetje sporten na schooltijd 

Brandwijk begint op zijn zesde met basketballen bij CobraNova, in zijn geboorteplaats Voorburg. Na enkele jaren wordt hij geselecteerd voor het rayonteam van Bolwerk. Van daaruit stroomt hij op 13-jarige leeftijd door naar Lokomotief Onder 15, dat op eredivisieniveau speelt. 

Brandwijk herinnert zich nog goed dat hij twijfelde over die stap. “Ik weet nog dat ik dacht: ik vind basketbal leuk, maar kan ik de eredivisie wel aan? Ik had nog niet echt ingezien dat basketbal meer voor mij zou kunnen worden dan een beetje sporten na schooltijd. Maar toen werden we met Lokomotief kampioen in de eredivisie Onder 16 en werd ik MVP in de kampioenswedstrijd. Achteraf ben ik superblij dat ik die stap heb gemaakt.” 

Foto: Luka de Kruijf

The American Dream 

“Ik heb altijd al de droom gehad om in Amerika te spelen. Mijn mentor, Ben Ponsioen, zag mij spelen bij Lokomotief en bood aan mij verder te helpen in mijn ontwikkeling. Hij stimuleerde mij om in Amerika te gaan spelen. In 2011 zijn we naar een zomerkamp gegaan. Dat was een eye-opener. Het was supergaaf om te zien hoe erg het basketbal in de VS leeft. Wat voor fabriek het bijna is. De toernooien waren gigantisch. Toen wist ik zeker: ik wil in Amerika gaan basketballen.” 

De 2,06 meter lange Brandwijk vertrekt dat jaar naar Holderness High School, in de staat New Hampshire. In 2014 maakt hij de stap naar eerste divisie college basketbal bij Siena College. Na drie seizoenen stapt hij over naar Crimson Hawks, het collegeteam van Indiana University of Pennsylvania (IUP). 

Die keuze pakt goed uit. In het eerste jaar wordt hij met IUP kampioen in het reguliere seizoen, het jaar erop in de conference. In dat jaar komt Brandwijk in gemiddeld 25 minuten tot 7,7 punten en 6,4 rebounds. IUP komt weliswaar uit in de tweede divisie, maar, zo zegt Brandwijk: “De verschillen tussen de eerste en divisie zijn minder klein dan veel mensen denken. Sterker nog: ik heb in twee seizoenen in de tweede divisie meer geleerd dan in drie seizoenen in de eerste divisie.” 

Inspiratiebronnen 

In zijn acht jaar in de VS voelde Brandwijk zich erg gesteund door zijn ouders. “Mijn vader volgde me op alle mogelijke manieren. Al was het drie uur ’s nachts: hij probeerde de wedstrijd mee te kijken of luisteren via internet. Dat gaf me het gevoel dat er iemand bij me was. Nu ik weer in Nederland ben, geniet ik er van om weer dichtbij mijn familie te zijn.” 

Brandwijk is ook Ben Ponsioen erg dankbaar. “Hij zag me als 13-jarig jongetje spelen en koos ervoor mij te helpen. Hij is met mij naar Amerika gevlogen en me elk jaar komen bezoeken… Zonder er iets voor terug te verwachten. Dat heeft heel veel voor mij betekend.” 

De tegenstander pijn doen 

Met tien punten (waarvan twee dunks) en zes rebounds had Brandwijk een mooi aandeel in de heerlijke seizoensopening, afgelopen zaterdag tegen Leiden (79-82 verlies). “Eerlijk gezegd was ik in de eerste helft vrij zenuwachtig. Heel de zomer kijk je uit naar de seizoensstart en nu was het eindelijk begonnen. Pas in de tweede helft kwam ik lekkerder in de wedstrijd te zitten. Nu moet ik ervoor zorgen dat dat direct vanaf het begin zo is.” 

Qua positie is het voor Brandwijk weer even wennen. “In Amerika werd ik vooral op de 5-positie ingezet, terwijl ik in Nederland meer op de 3- en 4-positie heb gespeeld. Dat is ook hoe Toon van Helfteren mij graag inzet. Ik wil graag nog meer rebounds pakken. Vooral aanvallende, want ik weet hoeveel pijn ik daarmee de tegenstander kan doen.” 

Opgegroeid met Feyenoord 

“Het voelt supergaaf om nu in Feyenoordshirt te spelen”, vertelt Brandwijk. “Zeker nu het ook écht de rood-witte Feyenoordshirts zijn. Ik ben opgegroeid met Feyenoord. Mijn vader komt uit Rotterdam, die heeft het Feyenoordvirus aan ons overgedragen. Ik heb wel 100 van die kleine Feyenoordshirtjes thuis, van Jon Dahl Tomasson bijvoorbeeld. Om nu deel uit te maken van de Feyenoordfamilie vind ik supergaaf.” 

Volgende week dinsdag om 19:45 uur speelt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball thuis tegen Donar Groningen. In de voorbereiding verloor een incompleet Zeeuw & Zeeuw nog van de Groningers. Brandwijk: “Dat willen we graag rechtzetten. We willen Donar weerstand bieden zoals we dat tegen Leiden hebben gedaan. Daar kijk ik heel erg naar uit.” 

Brandwijk is ervan overtuigd dat Zeeuw & Zeeuw het dit seizoen veel teams lastig gaat maken. “Dat hebben we heel goed laten zien tegen Leiden. In Amerika zeggen ze: don’t sleep on us. Iedereen moet voor ons oppassen dit seizoen.”

In beeld