Zeeuw & Zeeuw vs Donar: scherp vanaf het begin?

5 oktober 2019

Aanstaande dinsdag om 19:45 speelt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball opnieuw thuis tegen een tegenstander uit de traditionele top vier: Donar Groningen. Na de zinderende openingswedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden lijkt het opnieuw een spannende basketbalavond te gaan worden. 

Zeeuw & Zeeuw begon zaterdag tegen Leiden nog wat roestig. Willem Brandwijk, goed voor tien punten en zes rebounds, vertelde een paar dagen later: “Na de hele zomer naar de competitiestart te hebben uitgekeken, was het eindelijk zover. Dat realisatiemoment kwam ineens binnen op het veld. Dat was even schudden.” 

Zeeuw & Zeeuw kwam in de tweede helft veel beter in de wedstrijd te zitten. Dankzij die goede tweede helft wonnen de Feyenoorders uiteindelijk bijna van de Leidenaren. Vorig seizoen werd met grote verschillen verloren; nu werd het 79-82. Het belangrijkste leermoment volgens Brandwijk: “Zorgen dat we vanaf de start scherp zijn.” 

Zeeuw & Zeeuw speelde in augustus nog een oefenwedstrijd tegen Donar, maar toen waren de Rotterdammers nog niet compleet. Inmiddels beschikt Feyenoordcoach Toon van Helfteren over een fitte selectie, met dubbele bezetting op elke positie. 

Eén van de hoofdrolspelers in de Rotterdamse selectie is Quentin Snider. De 23-jarige Amerikaan, die pas twee weken in Rotterdam is, maakte tegen Leiden twintig punten. Ook Keyshawn Woods was zaterdag op dreef, met zestien punten. De derde Amerikaan, Austin Lawton, liet de scoreteller weliswaar niet erg hoog oplopen, maar pakte wel negen rebounds. Jeroen van der List was met dertien punten ook prominent aanwezig. 

Ook de selectie van Donar bevat veel nieuwelingen. De enige stabiele factoren zijn Jason Dourisseau, Thomas Koenis en Shane Hammink. Zij spelen respectievelijk hun tiende, derde en tweede seizoen bij de Groningers. Nieuw zijn de ervaren Nederlandse guard Leon Williams en maar liefst vijf Amerikanen (naast Dourisseau, die zowel de Nederlandse als Amerikaanse nationaliteit heeft). Donar vult de selectie aan met vier spelers uit eigen jeugd. 

Dit nieuwe Donar won al twee keer in de competitie; gisteravond met 91-75 van Heroes Den Bosch en vorige week met 100-63 van Apollo Amsterdam. Toch is door alle veranderingen in de selectie nog de vraag hoe stabiel de Groningers dit seizoen zullen zijn. Tel daarbij het krachtige optreden van Zeeuw & Zeeuw tegen Leiden op en alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd zijn aanwezig. 

Gaat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball al vroeg in dit seizoen succes boeken in de missie om minimaal één keer van alle top vier-teams te winnen? Met uw steun kan het kwartje zomaar de goede kant op vallen. We verwelkomen u aanstaande dinsdag dus graag in het Topsportcentrum. De wedstrijd begint om 19:45 uur. Graag tot dinsdag!

In beeld