Austin Lawton: “Get ready for us!”

16 oktober 2019

Austin Tyler Lawton werd in juli als eerste nieuwe Amerikaan vastgelegd door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De 23-jarige Amerikaan voelt zich steeds meer thuis in Rotterdam en in het team. “There’s not another group of guys that I rather go to work with every day than these fellas.” 

Kameraadschap 

Volgens Lawton is de sfeer in het team uitstekend. Dat kan ook bijna niet anders, nu Zeeuw & Zeeuw dankzij winst op Donar Groningen en Apollo Amsterdam vierde staat. “Team chemistry is definitely good”, zegt Lawton. “Actually it’s crazy, considering that only a few of the players were on the team last year. It’s really good to have that comradery right away. Everybody knows their role, knows what they’re bringing to the team. The coach did a great job with putting together all the pieces.” 

Foto: Luka de Kruijf

Elke dag beter 

Lawton waakt voor hoogmoed. “We have a long season ahead. A lot of things can happen. Rankings can change as quick as just one game. We’re happy that we’re in this position now, but there is a lot more work to do in order for us to be successful by the end of the season. We have to stay level-headed.” 

Volgens Lawton wordt het fundament voor succes gelegd tijdens de trainingen. “We have a group of guys that’s working hard every day at practice. Wanting to do better every day. That’s also really helping our comradery. Once you see that your teammate is giving all he’s got, you want to do the same.” 

Shot blocks, rebounds en screens 

Lawtons specialiteiten zijn rebounden en schoten blokken. Na drie wedstrijden zit hij op gemiddeld 6,3 rebounds; exact hetzelfde gemiddelde als in zijn vier jaar bij Claflin University. Zijn gemiddeld aantal geblokte schoten ligt nu met 2,7 zelfs iets hoger dan in zijn college-periode, toen hij goed was voor gemiddeld 2,3 blocks. Lawton is ambitieus: “One of my personal goals is to finish the season as top shot blocker in the league.” 

Ook het vrijmaken van zijn teamgenoten is voor Lawton belangrijk. “Setting good screens to get my teammates open really helps our offense. So either my teammate can get a good look at a shot, or I’ll be able to open up for a basket.” 

Dankbaar 

Lawtons grote inspiratiebron is zijn inmiddels overleden oom, Bernard Bailey. Hij speelde basketball in België en Duitsland. Een bijzonder moment voor Lawton was dan ook de oefenwedstrijd die Zeeuw & Zeeuw begin september speelde in België, het land waar zijn oom ook speelde. “I actually had a good game that night. It really felt like my uncle was with me that game.” 

Lawton is dankbaar dat hij bij Feyenoord Basketball de stap naar professioneel basketball heeft mogen maken. “Being in this position is very overwhelming for me. My uncle was my role model. When he died, that gave me extra motivation to be where I am. I thank God for it. It’s a blessing to be in the position that I’m in.” 

Foto: Luka de Kruijf

Veel facetimen met familie 

Enkele maanden voordat hij naar Nederland kwam, werd Lawtons dochter geboren. Dat maakte de eerste periode in Rotterdam best pittig. “She was just a couple of months old when I left. It was pretty tough having to leave her behind. I facetime with my family every day.” 

Lawton voelt zich inmiddels thuis in Rotterdam. Dankzij de support van zijn familie, maar ook die van zijn teamgenoten. “My teammates embraced me and tried to make me feel comfortable. That’s a great thing about my teammates and it’s why I really appreciate them.” 

Here to take it all! 

Zaterdagavond spelt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball de vierde wedstrijd van het seizoen. In het Topsportcentrum komt dan Aris Leeuwarden op bezoek. “The goal is to do better this game than we did last game”, vertelt Lawton. Waar hij aan toevoegt: “They better get ready for us. We’re here to take over. We’re here to take it all.”

In beeld