Jeroen van der List: ‘unfinished business’ bij Feyenoord Basketball

25 oktober 2019

Met 23 jaar basketbalervaring zorgt Jeroen van der List voor routine bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Hij barst bovendien van gretigheid en passie voor het spel. “Basketbal is wat ik eet, drink, slaap. Wat ik wéét.” 

Tekst: Mark Vrolijk

Van der List is bezig aan zijn tweede seizoen bij Feyenoord Basketball. Al vanaf de start van het nieuwe seizoen maakt hij een gretige, scherpe indruk. Bijna al zijn schoten vliegen erin: 63% tweepunters en 57% driepunters. Hij staat nu gemiddeld op 16 punten. 

De 2,13 meter lange Van der List is zelf nog niet helemaal tevreden. “Ik zit nu op vijf rebounds per wedstrijd. Dat mag nog wel wat meer zijn”, analyseert hij. “Al ben ik natuurlijk blij dat we als team een goede start hebben gemaakt.” 

Foto: Luka de Kruijf

Gretig 

De geboren Gouwenaar had afgelopen jaar met veel blessureleed te maken. Vorig seizoen liep hij een knieblessure op, die het resultaat was van overbelasting. Tijdens een 3×3-toernooi in Maleisië ging het afgelopen zomer opnieuw mis. Van der List werd in de lucht geschept en landde op de voet van een tegenspeler. Een zware enkelblessure was het gevolg. Pas in september stond hij voor het eerst in lange tijd weer op het veld. 

Naar eigen zeggen heeft zijn blessureperiode hem niet gretiger gemaakt dan hij al was. “Natuurlijk deed het wat met me dat ik zeven van de twaalf maanden geblesseerd was, maar gretig ben ik altijd. Ik speel elke wedstrijd om te winnen.” 

Japan 

Van der List speelt nu voor het tiende seizoen in Nederland, maar heeft ook in het buitenland gespeeld. In Japan bijvoorbeeld. “Dat was een heel gave ervaring. Ik kwam in een totaal andere wereld terecht. Mensen zijn superintrovert en bescheiden. Heel respectvol ook, met dat buigen. Ik zat in een bergdorpje midden in de bergen, met 2.000 inwoners. Maar bij thuiswedstrijden liep de hele streek uit en zat er 2.500 man publiek.” 

In het land van de rijzende zon kon het ook enorm vriezen. “Beetje jammer dat er geen centrale verwarming in de hal was”, blikt Van der List terug. “Als het buiten min tien was, was het binnen twee graden boven nul. Er werden dan wel heaters aangezet, maar dat hielp amper. We waren al blij als de negen graden werd aangetikt. Als er nu één van mijn teamgenoten zegt dat het fris is, zeg ik altijd: je hebt geen idee. Het is hartstikke warm hier!” 

Blijven verbeteren 

De 29-jarige Van der List is goed voor 23 jaar basketbalervaring in een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 22,5 jaar. Hij neemt graag een coachende rol op zich, hoewel hij ook de aanpak van zijn coach Toon van Helfteren roemt. “Ik vind dat je op basketballgebied alles tegen elkaar moet kunnen zeggen. Als ik iets zie, dan zeg ik dat gewoon. Tegelijkertijd vind ik het heel knap hoe Toon te werk gaat. Hij ziet alles. Ik denk dat we allemaal wel herkennen dat we een beter team zijn dan vorig jaar.” 

“Toch moeten we wel realistisch blijven. We hebben pas vier wedstrijden gespeeld. De wedstrijd tegen Donar was geweldig voor ons, maar wij lieten ze op het laatst wel terugkomen. Hoe kan het dat onze voorsprong terugloopt van dertig punten naar twaalf? Daar moeten we wel van leren. Als we dat blijven doen, kunnen wij derde of vierde worden en de halve finale van play-offs bereiken.” 

Foto: Luka de Kruijf

Dromen 

Van der List, die in 2012 met Den Bosch de landstitel won, focust zich nu op een goed seizoen. “Maar één van mijn dromen is zeker om nog een keer kampioen van Nederland te worden.” Hij ziet daarnaast graag zijn Stargo Basketball Camp groeien, een zomerkamp voor kinderen. “Vorig jaar hadden we ruim 100 kinderen. Vijf dagen lang met z’n allen drie keer per dag trainen, slapen, gezond eten. Echt heel tof. Ik zou het graag naar 200-300 deelnemers zien groeien.” 

Over groei gesproken: Van der List hoopt dat steeds meer mensen komen kennismaken met basketbal. “Het is helaas nog steeds zo dat veel mensen geen enkele binding met basketbal hebben. Ik hoop dat steeds meer mensen hun vrienden mee gaan nemen en lekker basketbal komen kijken. We hebben een schitterende hal, waar meer dan 2.000 mensen in kunnen. Hoe vet zou het zijn als die elke keer vol zou zitten?”

In beeld