Mack Bruining: “Ik besef goed hoeveel mazzel ik heb”

8 november 2019

Een droom die uitkwam, dat was het voor Mack Bruining om met het Feyenoordlogo op zijn borst te gaan spelen. Hij is dankbaar om voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball te spelen, maar ook voor alles buiten het basketbalveld. “Count your blessings, dat is wel de belangrijkste levenles voor mij.” 

De 22-jarige shooting guard speelde zaterdag een hoofdrol in de winst op Basketbal Academie Limburg. De Limburgers knokten zich terug van twintig naar zes punten achterstand. Maar terugknokken kan Mack ook. In de laatste minuten schoot hij met twee driepunters en twee vrije worpen Feyenoord Basketball naar de winst. 

“De credits daarvoor gaan eigenlijk naar Toon”, analyseert Mack zelf. “Ik had daarvoor al drie schoten gemist, maar de coach liet mij staan. Ik wilde hem bedanken voor zijn vertrouwen. “Het fijnste wat je als speler kan hebben is dat je coach je volledig vertrouwt.” 

Foto: Luka de Kruijf

Servië 

De geboren Rotterdammer voelt zich helemaal thuis bij Feyenoord Basketball. Dat gevoel ervaart hij niet als vanzelfsprekend. Na in zijn jeugd onder andere bij Rotterdam Basketbal te hebben gespeeld, vertrok hij op zijn vijftiende voor bijna drie jaar naar een basketbalacademie in Belgrado, Servië. “Basketbal, basketbal, basketbal, eten, slapen, beetje school en that’s it.” 

Zijn tijd in Servië heeft hem niet alleen als basketballer ontwikkeld, maar ook als mens. “Ik leefde daar in een buitengedeelte van de stad, naast een krottenwijk. Wat je op tv wel eens ziet, van die Amerikaanse getto’s? Dat keer tien. Veel armoede. Veel daklozen. En dan kom ik als Nederlands pikkie. Die alleen maar mooie huizen gewend is en nooit een zwerver ziet. Toen dacht ik wel: shit, zo kan het ook. Veel van mijn teamgenoten waren ook echt heel arm. Die waren vooral bezig met overleven.” 

“De eerste weken daar waren zwaar”, blikt Mack terug. “Maar ik ben daar wel tot geloof gekomen. Ik miste gewoon iets in mijn leven. Toen vond ik mij daarin en dat helpt mij nog steeds. Ik heb door hoe goed ik het heb. Hoeveel mazzel ik heb dat ik mag basketballen, en daar ook nog geld mee mag verdienen.” 

Foto: Luka de Kruijf

Sterker door strijd 

Mack speelde de afgelopen vier seizoenen bij Apollo Amsterdam. Ook daar was niets vanzelfsprekend. “In het begin speelde ik helemaal niet. Net als in Servië. Daar had ik ook kunnen zeggen: dit is niks, ik ga naar huis. Of je kan ervoor kiezen dat je gewoon ervoor gaat, gaat vechten. En zorgen dat je niemand iets te verwijten hebt, behalve jezelf. 

Sterker nog, de coach [Patrick Faijdherbe, red] heeft mij daar ook gestimuleerd. Hij zei altijd: ‘Mis je tien schoten? Dan schiet je de elfde met nóg meer zelfvertrouwen.’ De laatste twee jaar ging ik steeds meer spelen en werd ik zelfs basisspeler. Patrick heeft mij ook zeker geholpen in mijn ontwikkeling. 

Coaching op maat 

Zeeuw & Zeeuw won vijf keer op rij en staat nu tweede. Mack: “Dat klinkt leuk, maar pas aan het eind van het seizoen mogen we misschien iets zeggen over hoe goed we zijn. Toon houdt ons ook met beide benen op de vloer. Hij blijft kritisch. Daar hou ik wel van.” 

“Bij Feyenoord Basketball zie ik mijzelf nog meer ontwikkelen”, zegt Mack. “Dat heb ik natuurlijk te danken aan Toon. Als het even niet loopt tekent hij in de time-out een play voor je. Bijvoorbeeld om tot een schot te komen. Maar niet alleen voor mij, hè. Als iemand een paar keer gemist heeft of niet goed in de positie komt, dan krijg je gewoon een play op maat.” 

Foto: Luka de Kruijf

Winnen met 5×5 en 3×3 

Mack speelt ook (samen met teamgenoot Raidell de Pree) in het nationale 3×3-team Onder 23. In september eindigde hij met zijn team als vierde in het wereldkampioenschap voor U23 in China. “Dat WK spelen was echt heel vet. Alleen heel zuur dat we net geen medaille hadden gepakt. Een game om de bronzen medaille verliezen is misschien nog wel erger dan de finale verliezen. Volgend jaar hebben we nog één kans met de U23. Dan kunnen we wel echt voor goud gaan.” 

Mack wil ook graag kampioen worden in het 5×5. “Ik denk alleen niet dat dit voor dit jaar een realistische droom is. Wel willen we minimaal de halve finale in de play-offs bereiken. Ik hoop vooral dat steeds meer mensen komen kijken hoe wij ons dit seizoen ontwikkelen. Het is gewoon heel vet om in een vol Topsportcentrum te spelen.”

In beeld