Wint Feyenoord ook thuis van Apollo?

21 november 2019

Wat een schitterende sfeer, zondag in het Topsportcentrum. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball won met 67-57 van Heroes Den Bosch. Mede dankzij de steun van het publiek trokken we de wedstrijd in het laatste kwart over de streep. 

Aanstaande zondag 24 november om 14.30 uur is er opnieuw een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Apollo Amsterdam. De Amsterdammers hebben dit seizoen nog maar één wedstrijd gewonnen, maar mogen niet als makkelijke prooi worden gezien. Feyenoord Basketball won op 12 oktober in Amsterdam, maar de marge was niet riant: 61-70. 

Foto: Luka de Kruijf

Apollo is sindsdien bovendien completer geworden. Bijvoorbeeld met de Amerikaanse guard Xavier Cannefax. Hij staat op gemiddeld 22,8 punten per wedstrijd. De reden dat hij daarmee (nog) niet in de officiële top 3 van topscorers staat, is omdat hij nog maar vier wedstrijden heeft gespeeld. 

Ook Mladen Vitkovic was er op 12 oktober nog niet bij, maar lijkt een aanwinst voor de Amsterdammers. De 2,05 meter lange Serviër staat – eveneens in vier wedstrijden – op 14,6 punten gemiddeld. Tegen Donar (!) scoorde hij afgelopen zaterdag maar liefst 19 punten. Zeeuw & Zeeuw is gewaarschuwd. 

Het is onzeker of Austin Lawton en Mack Bruining zondag kunnen spelen. Lawton werd tegen Heroes aan de kant gehouden vanwege een irritatie in zijn lies, terwijl Bruining zondag uitviel met een enkelblessure. 

Feyenoordcoach Toon van Helfteren beschikt gelukkig over een brede selectie. Met Jeroen van der List en Willem Brandwijk is er genoeg lengte in de ploeg om de eventuele afwezigheid van Lawton op te kunnen vangen. 

Vooral Jeroen van der List is in bloedvorm. Hij scoorde zondag achttien punten en werd voor de derde keer dit seizoen verkozen tot man van de wedstrijd. Ook defensief is hij belangrijk, al kwam hij zondag al wel vroeg in de wedstrijd in foutenlast. Daardoor kwam hij slechts 25 minuten in actie. Met nog meer speelminuten was zijn productie ongetwijfeld verder opgelopen. 

Ook de veelzijdige Coen Stolk stelt zich nadrukkelijk kandidaat om nog meer speeltijd te krijgen. Hij krijgt dit seizoen gemiddeld al 24 minuten, maar de rek lijkt er nog niet uit. Hij staat verdedigend vrijwel altijd goed geposteerd, pakt veel rebounds en scoort regelmatig uit de aanvallende rebound. Hij is daarnaast dreigend van veraf, met 39% driepunters. 

Wat zondag opnieuw duidelijk werd, is hoe belangrijk de steun van het publiek is. Jeroen van der List was na afloop vol lof over de supporters. “Het geeft ons echt iets extra’s, zeker in de defense”, gaf hij aan. Hopelijk zien we u zondag opnieuw terug in het Topsportcentrum. Kaarten bestelt u via www.rotterdambasketbal.nl/tickets.

In beeld