Feyenoord geen bedreiging voor dominant Leiden

5 januari 2020

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft zaterdagavond geen bedreiging kunnen vormen voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidenaren sloegen in het eerste kwart een gat (36-12), waarvan de Rotterdamse formatie niet meer herstelde: 96-81. 

Voordat de wedstrijd begint, is er groot applaus voor Toon van Helfteren, die van 2008 tot 2014 Leiden coachte en daarmee zes prijzen pakte. Op een warm onthaal hoeven de Rotterdammers verder niet te rekenen. Gesteund door de oerfanatieke supporters, verdedigt Zorg en Zekerheid vanaf de eerste minuut als een leeuwin die haar jong beschermt. 

De Rotterdamse formatie komt nauwelijks door de Leidse linies heen. De weinige kansen die Zeeuw & Zeeuw krijgt, worden nauwelijks verzilverd. Keyshawn Woods is na drie minuten de enige met een score achter zijn naam. Hij schiet vanavond overigens uit zijn slof met maar liefst 34 punten. 

De schotpercentages van de Feyenoorders steken schril af tegen de indrukwekkende 100% twee- én driepunters van de Leidenaren. Worthy de Jong en Braxton Huggins bestoken de Rotterdamse ring met afstandsschoten. Onder het bord domineren Jarvis Williams en de sinds december bij Leiden spelende Keniaan Nuni Omot. 

Na 4,5 minuut mist de thuisploeg voor het eerst. Het staat dan 20-3, met een enorm reboundoverwicht voor de Leidenaren: 10 versus 1. Het eerste kwart eindigt met 36-12. 

In het tweede kwart stabiliseert Zeeuw & Zeeuw zich, vooral door het aantal rebounds weer in evenwicht te brengen (11 om 11). Coen Stolk blinkt uit met solide verdedigende acties, rebounds en scores, waarvan één keer uit een geblokt schot. 

Feyenoord wint wel het kwart (21-23), maar het leed lijkt al geschied. Leiden laat niet toe dat de Rotterdammers verder inlopen. Ruststand: 57-35. 

De Feyenoorders beginnen het derde kwart met twee driepunters van Stolk en Quentin Snider. Het gat wordt iets kleiner: 57-41. Helaas maakt Leiden al snel korte metten met het kleine sprankje hoop; zelfs de driepunters van Drago Pasalic vallen als rijpe appelen door de Rotterdamse ring (4 uit 7). Het laatste kwart wordt ingegaan met 77-49. 

Tot dat moment scoort Zeeuw & Zeeuw slechts 14 punten van dichtbij, tegenover 28 voor Zorg en Zekerheid. In het vierde kwart verandert dat beeld. Zo maakt Jeroen van der List in dit kwart al zijn punten (7). Ook pakt hij in dit kwart vier van zijn vijf rebounds. Feyenoord eindigt met 34 punten in the paint, tegenover 38 voor de thuisploeg. Aan van der List en de andere twee grote mannen, Austin Lawton en Willem Brandwijk, de schone taak om in de komende wedstrijden vanaf het eerste kwart meer inside spel te laten zien. 

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord wint het laatste kwart met 19-32. Naast het betere inside spel is dit vooral te danken aan een onvermoeibare Keyshawn Woods. Hij maakt dit kwart 20 van zijn 34 punten en wordt topscorer van de wedstrijd. Het zijn helaas voetnoten in een wedstrijd waarin Zorg en Zekerheid Leiden de bovenliggende partij was. Eindstand: 96-81.

In beeld