Challenge 010

Meer jongeren structureel laten sporten; via school én als lid van een sportvereniging. Dat is het doel van Challenge010. Leerlingen worden uitgedaagd om met hun team het beste van Rotterdam te worden. Net als op Amerikaanse high schools komen zij uit in een scholencompetitie. De leerlingen spelen in een tenue met de kleuren van hun school, en door deelname aan het Challenge010-team worden zij tevens direct lid van een sportvereniging. Er is dus een sterke koppeling tussen school en vereniging. Door deelname aan deze intensieve vorm van teamsport, verleggen leerlingen ook vaak hun persoonlijke grenzen.

Waarom deelnemen?

Zoals je weet is sporten enorm gezond voor je. Het is ook belangrijk dat je plezier hebt in het sporten. Kies daarom een sport uit die goed bij jou past. Naast dat sporten gezond is voor je lichaam, bevordert sporten ook je humeur. Nooit meer chagrijnig thuiskomen dus!

Als deelnemer van Challenge010  krijg je verschillende dingen, waaronder:

  • 1 keer per week een training gedurende 30 weken.
  • 5 toernooien (zaalvoetbal, basketbal en baseball) / 5 speciale workshops (dans).
  • Finale op een unieke locatie.
  • Training van een professionele docent/coach.
  • Sporten met vrienden direct na schooltijd.
  • Begeleiding vanuit school.

Educatief sportklimaat

De trainer zorgt ook voor een eenduidig, veilig en educatief sportklimaat. Trainers worden hierin indien nodig ondersteund door pedagogische adviseurs van Rotterdam Sportsupport.

Contract

Deelnemen aan Challenge010 betekent ook dat er iets van de deelnemers verwacht wordt. Uiteraard betaal je als deelnemer contributie voor je lidmaatschap bij de vereniging. Maar daarnaast onderteken je ook een contract, waarin je belooft je te houden aan de (gedrags)regels die horen bij Challenge010, en het goed functioneren binnen het team.

Coaching en begeleiding

Onderzoek wijst uit dat sportdeelname bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en schoolcarrière van jongeren. Challenge010 biedt met haar programma sportdeelname voor scholieren, op regelmatige basis georganiseerd bij een vereniging.
Rotterdamse scholieren die meedoen aan Challenge010, verkleinen het risico op obesitas en diabetes, vergroten hun zelfvertrouwen, en leren omgaan met winst en verlies en de betekenis van samenwerken.

Locaties

Challenge010 is gestart in Rotterdam. Inmiddels hebben ook scholen uit Capelle aan den IJssel en Schiedam zich aangesloten bij de Challenge010-competitie. De sportverenigingen en -organisaties Feyenoord Rotterdam, Excelsior4All, Rotterdam Basketbal, Neptunus, Noes Fiolet en SKVR organiseren de competities en trainingen. Lokale breedtesportverenigingen verzorgen trainingen voor de scholen bij hen in de buurt. Zo worden leerlingen lid van een vereniging die past bij hun omgeving.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.challenge010.nl/