Het zit ons niet mee

4 januari 2019

Het nieuwe jaar viel voor Feyenoord (na 16 wedstrijden) tegelijk met de start van de tweede helft van de competitie. De thuiswedstrijd tegen de Basketbal Academie Limburg zou voor een frisse start moeten zorgen, maar dat pakte anders uit. 

Foto: Luka de Kruijf

Tot 12-12 gaat het gelijk op; met twee steals en fast-breaks van Emanuele Montaguti en Rens van Ravesteijn loopt de thuisploeg uit. Door een buzzerbeater van achter de driepuntslijn zet Justin Gordon de eerste kwartstand op het bord: 19-14. 

In het tweede bedrijf loopt de thuisploeg uit naar 21-14, maar dan stagneert werkelijk alles. 

Tony Washington plukt de ene na de andere rebound van het bord, Elai Wirjo schiet zijn driepunter en BAL perst er een 0-11 run uit (21-25). Sam van Dijk doet eindelijk iets terug, Van Ravesteijn benut zijn vrije worpen (25-27). Een driepunter van Krabbendam mist zijn doel, maar via de rebound van Ties Theeuwkens mag Van Dijk in de slotseconde nog een keer aanleggen. Zijn treffer bepaalt de ruststand: 28-27. 

Feyenoord is in het derde kwart duidelijk de bovenliggende partij en zorgt met 43-29 voor de grootste voorsprong in de wedstrijd. BAL weet in de eerste acht minuten maar 2 punten te maken. Met nog 1’49 op de klok scoort Nithillio Vrede. Feyenoord lijkt door de ruime voorsprong ingeslapen, Weert daarentegen vindt de scherpte terug. Met 45-39 als kwartstand hebben de Limburgers weer perspectief. 

In het slotkwart brengt Wirjo met een driepunter de spanning weer volledig terug 46-44. Met vijf punten op rij van Gordon (51-44) lijken de problemen voor Feyenoord afgewend, maar de thuisploeg leidt een aantal keren balverlies en Washington blijft Limburgse rebounds plukken om die tot drie keer toe vanaf de vrije worplijn te verzilveren. Hij brengt zijn ploeg weer terug tot 57-55. Gordon maakt zijn (vijfde) fout op Wirjo die naar de vrije-worplijn mag. Hij benut er één. Nog 13 seconden op de klok, balbezit Rotterdam. Fout van Jules Schilt op Van Ravesteijn die twee keer mag aanleggen vanaf de vrije-worplijn; hij benut beide pogingen (59-56). BAL heeft nog 10 seconden voor een score. Na de out of bounce komt de bal uiteindelijk bij Ivan Simic die met nog twee seconden van ver schiet. De bal stuitert twee keer op de ring en valt er uiteindelijk in: 59-59. Feyenoord heeft nog één seconde, maar Trevor Setty ziet zijn driepunter mislukken: verlenging. 

De thuisploeg moet het in de verlenging zonder Gordon doen maar pakt toch weer de voorsprong (62-60). Simic, die de hele wedstrijd naar zijn schot gezocht heeft, maar toch met zijn bom voor de verlenging zorgde, doet het opnieuw. Hij zorgt voor 62-63 en 64-68. 

Met nog 29 seconden brengt Setty de ploegen weer naast elkaar: 68-68. Daan Rosenmuller mag het doen van zijn coach en hij stelt hem niet teleur. Zijn dribbel naar het bord wordt niet gestuit en hij maakt ‘m keurig af: 68-70. De time-out van Den Os, met nog 5 seconden op de klok, resulteert weer in een driepunter van Setty. Hij mist. 

Vlak voor kerst verloor Feyenoord in Amsterdam na verlenging, nu is BAL hen in de verlenging de baas. Het zit de Rotterdammers dit seizoen niet mee, na alle blessures nu ook nog dit. Zaterdag mogen ze het tegen Aris in Leeuwarden opnieuw proberen.

Foto: Luka de Kruijf

In beeld