Feyenoord blijft knokken

19 april 2019

Er is veel te beleven in het Topsportcentrum rond de wedstrijd tussen de nummers vier en acht van de ranglijst. Voorafgaand aan de wedstrijd beleven de aanwezigen in de businesslounge de officiële aftrap van het Walking Basketball in Nederland. De kinderen van het Feyenoord Basketball-project Playing for Success zijn in de zaal, net als de leerlingen van de sportklassen van de Willem van Oranjeschool uit Oud-Beijerland. Het leidt tot een goed gevulde tribune. 

In de eerste twee minuten weten beide teams niet te scoren. Teddy Gibson opent de score namens Donar en in dezelfde minuut maakt hij er 0-4 van. Sam van Dijk volgt met een and-one en brengt de ploegen weer dichter bij elkaar. Een dunk en een score van Thomas Koenis volgen en daar doet zich het gemis voelen van Jeroen van der List, die met de nationale selectie 3×3 in China zit. Voor Otmar Creebsburg is dat het minst erg, hij krijgt volop minuten en gaat met de week meer meedoen. 

Een fase met driepunters volgt. Eerst Gibson, dan Lance Jeter en aan de andere kant Rens van Ravensteijn. Het eerste kwart eindigt met 12-17. 

Het is Sean Cunningham die met een driepunters het Groningse sein geeft om Rotterdam op een grotere achterstand te zetten (13-22). Dat lukt omdat bij de thuisploeg de driepunter hapert; Ties Theeuwkens ziet twee pogingen mislukken. Donar loopt zo weg van Feyenoord. Met twee rake driepunters beperkt Trevor Setty de schade. Bij 23-41 gaan we rusten. 

In het derde kwart blijft het verschil rond de 20 punten hangen. Justin Gordon scoort 27-46, wordt daarbij zwaar belaagd, krijgt geen fout mee, zegt ‘and one’ en ‘dus’ technische fout. 

(Het is de eerste van vier technische fouten in een kalme wedstrijd zonder zichtbare animositeit tussen de twee teams.) Weer vallen er bommetjes: Cunningham (31-51), Setty (34-51), Cunningham (34-54), Kok (37-54). Bij het eind van het derde kwart kijkt Feyenoord tegen een 41-64 achterstand aan. Tim Hoeve mag bij Donar volop minuten maken. 

Gordon moet eraf met een volle straflijst. Op de bank uit hij zijn ontevredenheid over de fluitist die hem eerder bestrafte met een technische fout. Het levert ditmaal de bank een technische fout op. Bij 49-71 loopt Grant Sitton een technische fout op en in dezelfde minuut een onsportieve fout. Daarmee diskwaliceert hij zichzelf. 

Het is allemaal onnodig en al helemaal niet in de geest van de wedstrijd. 

Met nog 6 minuten is het verschil nog altijd meer dan 20 punten (52-75). Ook Michael Kok moet eraf met vijf fouten. Jan Stalman wil met een time-out een groter verschil voorkomen. 

Sam van Dijk brengt het verschil met een drietje terug naar 15 (60-75) en zijn assist op Ties Theeuwkens verkleint het verschil naar 13: 64-77. Ondanks het gegeven dat de wedstrijd gespeeld is, blijft Feyenoord werken voor een leuker resultaat. Sam van Dijk tekent de 66-79 aan en Shane Hammink besluit met een driepunter. Eindstand 66-82. 

Feyenoord kan zeggen dat het de tweede helft met twee punten verschil gewonnen heeft en zo het verlies heeft beperkt. Maar in de vier-puntenwedstrijd tegen BAL, volgende week donderdag, zal het team een volledige wedstrijd moet knokken om de play-off plaats veilig te stellen.

In beeld