Play-offs bereikt

26 april 2019

De gevoelens na afloop van de wedstrijd Feyenoord – Basketball Academie Limburg liepen sterk uiteen. Feyenoord had de achtste plaats zeker gesteld en daarmee de play-offs bereikt. 

Waar de één zich afvraagt of de Rotterdammers na zo’n matig seizoen wel een plaats in de eindronden verdienen, stelt de ander objectief vast dat alles nu weer open ligt. 

Foto: Luka de Kruijf

Feyenoord was een maand eerder in Weert van het veld geschoten, van de 85 punten scoorde BAL er 39 uit driepunters. Even leek het erop of dat scenario zich zou herhalen, want de eerste zes Limburgse punten kwamen uit driepunters van Nino Gorissen en Frerik Adriaans. Justin Gordon en Sam van Dijk (met een and-one) beperken de achterstand via 2-3 tot 5-6. Jules Schild brengt met de derde driepunter in het eerste kwart de stand gelijk 10-10. Justin Gordon toont zijn specialiteit: de monsterdunk. Met 14-11 eindigt het eerste bedrijf. 

Twee technische fouten bij de start van het tweede kwart: Ties Theeuwkens en Nino Gorissen. Waarom blijft onduidelijk. Bij 14-14 is de stand voor het laatst in deze wedstrijd in evenwicht. Trevor Setty slaat met 7 punten op rij het gat: 21-14. Ties Theeuwkens schiet nog een bommetje. De Weertse punten komen uit de vrije worpen van Tony Washington die door Robert Krabbendam twee keer ten koste van een fout wordt afgestopt. Met de tweede driepunter van Schild verkleint BAL de achterstand tot 27-26. De and-one van Jeroen van der List zet een ruststand van 30-26 op het scorebord. 

Dezelfde Van der List opent de tweede helft (32-26). Gordon laat een fantastische achterwaartse dunk zien (39-30). Radenko Varagic probeert met een time-out het tij te keren. Tony Washington, die niet lekker in de wedstrijd zit, krijgt vanwege zijn ongeoorloofde aanvallende actie zijn vierde persoonlijke fout. Bij 46-39 sluit het derde kwart. 

Feyenoord slaagt er nog niet in de Limburgers definitief van zich af te schudden. Coach Jan Stalman pakt bij 48-44 (met nog zeven minuten op de klok) een time-out. Gordon maakt van afstand het gaatje iets groter: 51-44, maar BAL blijft aan het touwtje hangen en komt terug tot 53-50. Een driepunter van Michael Kok en een score van Van der List geven lucht aan de thuisploeg: 60-50. Gordon dunkt voor de derde keer: 64-54 en Setty brengt de marge met nog een minuut op de klok zelfs op twaalf: 66-54. De wedstrijd is gespeeld. In de dying seconds (nog 7) besluit Gordon het publiek te trakteren op een windmill en hij slaagt daar met verve in. De poging van Frerik Adriaans om hem af te stoppen vindt geen enkele genade bij de scheidsrechter: een diskwalicerende fout is het gevolg. 

Gordon benut zijn vrije worp. Eindstand: 69-54. 

Feyenoord mag zich opmaken voor de play-offs. Zondag weet de ploeg of de tegenstander ZZ Leiden of Landstede is. In elk geval staat de thuiswedstrijd in de eerste ronde vast: donderdag 2 mei om 19.45 uur.

In beeld