RoBa basketbal stage in Spanje groot succes!

Als onderdeel van ons opleidingsprogramma zijn onze selectieteams op een 4-daagse basketbal stage naar Spanje gegaan. Rondom Barcelona konden de u22, u18, u16 en u14-1 leren van de Spaanse coaches en kracht meten in wedstrijden met Spaanse teams. Hier een (foto)verslag van dit avontuur.

Dag 1: maandag – Reizen en ontspanning

Aangezien we in de ochtend vanuit Brussel zouden vliegen naar Barcelona, moest iedereen heel vroeg uit de veren. Een eigen touringcar zou al rond 05:00 in de ochtend vanaf de sporthal vertrekken. Gelukkig waren de 45 spelers en 13 begeleiders op tijd en ware we voor de files aan op Brussel airport. In onze -speciaal voor deze reis ontworpen – hoodie waren we als groep goed herkenbaar. Na een voorspoedige vlucht bracht een Spaanse Touring Car ons naar ons 4-sterren hotel Aquamarina in Santa Susanna. Die middag hebben we besteed aan de lunch in het hotel en het verkennen van het stadje aan de kust.

In de avond stond onze eerste gezamenlijke activiteit op het spel: de Pubquiz. Met verschillende vragen en opdrachten werd er door de gemixte teams fanatiek gestreden om de eer. Daarbij bleek dat het niet makkelijk is om in een ‘treintje’ op elkaars rug een woord, symbool of rekensom door te geven. Natuurlijk tot grote hilariteit van de zaal. De winnaars ontvingen natuurlijk eeuwige roem en mochten kiezen uit diverse RoBa artikelen.

Dag 2: dinsdag – Trainen en Barcelona

Na het zeer uitgebreide ontbijtbuffet werden we naar Blanes gebracht. Daar waren 2 Spaanse coaches (zelf oud spelers van o.a. Badalona en nu full time coach) die onze teams om de beurt training gaven. Ook onze coaches deden hierbij veel inspiratie op. Het werd al snel duidelijk dat de basis tempo in Spanje hoog ligt en dat het essentieel is dat je de fundamentals beheerst.

Na de training hebben we geluncht in het hotel. 

Helaas is bij deze lunch mogelijk iet mis gegaan met de bereiding van het eten. Toen we in de middag met de bus richting Barcelona trokken, waren er diverse jongen waarbij de maag op ging spelen. Zo zijn er na een kort bezoek aan de Sagrada familia, bij aankomst in het centrum direct 2 jongens met begeleiding weer terug gegaan naar het hotel. De overige spelers en begeleiding hebben daarop nog enkele uren vrij door het centrum kunnen wandelen en shoppen. In de avond was er voor onze gehele club ruimte gereserveerd om te eten in het Hard Rock Cafe op de Placa de Catalunya. Op de weg terug bleek helaas dat er nog meer jongens last hadden van hun maag. Zodoende was het voor velen een onrustige nacht.

Dag 3: woensdag – Trainen en wedstrijden

Deze dag stond geheel in het teken van basketbal. Spijtig genoeg hadden diverse jongens nog last van de maag en konden zij niet geheel aan deze sportieve dag deelnemen. Niettemin vertrokken we met een volle bus richting Mataros. Daar wachten er naast de 2 trainers van dinsdag nog een extra verrassing: Carl Rubio (de broer van de wereldberoemde Spaanse basketballer Ricky Rubio) gaf ook training. Het was even wennen dat dit niet in een zaal gebeurde zoals wij in Nederland gewend zijn, maar op overdekte buitenvelden. Door de trainingen iets ander in te delen, bleef er genoeg tijd over om in het hotel bij het zwembad op adem te komen en ons voor te bereiden op de wedstrijden in de avond.

Deze wedstrijden werden op dezelfde buitenvelden gespeeld als waar er in de ochtend getraind is. Alle wedstrijden werden tegen leeftijdsgenoten gepeeld van de club BOET Mataro. Omdat het belangrijk was om op een bepaalde tijd weer in het hotel te zijn voor mogelijk avondeten, werden de wedstrijden grotendeels met doorlopende tijd gespeeld. De eerste wedstrijden werden tegelijk gespeeld door u14-1 en u16-1. 

Daarin bleek dat het niveauverschil voor de u14-1 met de Spaanse club erg groot was. Onze jongens hebben veel geleerd van meer fysieke en hoger tempo spelende tegenstanders. Dat vertaalde zich dan ook in een enorm verschil aan punten en werd de wedstrijd kansloos verloren.

U16-1 was daarentegen niet kansloos en wist na een zinderende – ook zeer fysieke – wedstrijd met 1 punt verschil de winst te behalen! Natuurlijk werden beide teams aangemoedigd door de overige spelers van RoBa die langs de kant het vuurtje flink wisten aan te wakkeren.

Daarna was het de beurt aan u18-1 en u22. In deze beide wedstrijden ging het gelijk op. Zo gelijk dat u18 zich uiteindelijk pas gewonnen gaf na een verlenging. U22 wat dat ze van het begin af aan fel moesten spelen en dat pakte goed uit. Onder luide aanmoediging werd de wedstrijd met een spetterende dunk van RoBa winnend afgesloten. Al met al weer een ervaring rijker voor de jongens uit Rotterdam.

Dag 4: donderdag – de terugreis

Deze dag stond in het teken van inpakken, nog even genieten van het zwembad, en weer de bus in om op tijd het vliegtuig te pakken richting Brussel. Daar is nog met iedereen een goede snack naar binnen gewerkt. De mensen aan de balie schrokken wel een beetje van de bestelling van 59 menu’s. En toen we uiteindelijk de bus konden vinden, waren we laat op de avond weer bij de sporthal.

Alle ouders en geïnteresseerde thuisblijvers zijn via de Whatsaap nauwlettend op de hoogte gehouden van al onze avonturen. Dat werd bijzonder gewaardeerd. De ouders die mee zijn gegaan, hebben met hun enorme inzet hun aanwezigheid als volwaardige begeleiding kunnen invullen.

Succes
Afgezien van de enkele zieken, was het een zeer geslaagde reis met een goede mix van ontspanning en inspanning. Kort gezegd: er is veel gelachen en gesport. Alle reacties van spelers en ouders zijn an ook super positief. Als vereniging hopen wij dit soort ervaringen elk jaar te kunnen bieden voor persoonlijke ontwikkeling en teamgeest.