Mooie overwinning tegen BAL

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft zondagmiddag na een bloedstollende slotfase gewonnen van Aris Leeuwarden. Tot diep in het laatste kwart leek het erop dat Aris de punten in Leeuwarden zou houden, maar de Rotterdammers wonnen met 74-75. 

Meer rebounds, teamplay en vooral meer agressie. Dat verlangt Toon van Helfteren van zijn formatie tegen Aris Leeuwarden na de thuisnederlaag tegen BAL, afgelopen donderdag (70-84). 

In het Kalverdijkje slaagt Zeeuw & Zeeuw daar in eerste instantie goed in. De verdedigende intensiteit is hoog en ook de aanvallen zien er goed uit. Er is ook een reboundoverwicht: de Rotterdammers pakken twaalf rebounds, zes meer dan de thuisploeg. De stand na één kwart spelen: 13-18. 

In het tweede kwart tapt Aris uit een ander vaatje. Vooral dankzij scores van Reinder Brandsma komen de Friezen binnen drie minuten terug tot 22-24. Met hard werken houdt Feyenoord de voorsprong vast, het schotpercentage (zowel twee- als driepunters) kakt in van 50% naar 35%. 

Bij de Friezen is het percentage driepunters nog lager, maar omdat zij meer pogingen ondernemen, hebben zij er in de eerste helft toch één driepunter meer in hangen dan de Rotterdammers. De thuisploeg is bovendien beter gaan rebounden. Dit kwart heeft Aris er 11 en Zeeuw & Zeeuw 9. Er wordt gerust met 32-34. 

In het derde kwart dreigt het helemaal mis te gaan voor Feyenoord. Elke aanval van Aris mondt uit in een score en binnen twee minuten staat het 41-35, dankzij Samuel Idowu en Arunas Mikalauskas. 

Na een time-out van Van Helfteren en met zowel Jeroen van der List als Austin Lawton binnen de lijnen, gaat het aanvallend iets beter. Toch scoort Aris nog te makkelijk. Ook pakt Feyenoord steeds minder rebounds, vooral verdedigend. Het laatste kwart wordt ingegaan met 57-48. 

In het slotkwart lijkt het er lange tijd op dat Zeeuw & Zeeuw niet meer kan aanhaken. De schotpercentages blijven hangen op ongeveer 33% en het reboundoverwicht van het eerste kwart is als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Foto: Luka de Kruijf

Toch richten de Feyenoorders zich nog net op tijd op, onder leiding van Quentin Snider. Met een tweepunter, twee driepunters en vrije worpen brengt hij de stand op 70-69. 

In de zinderende slotfase sleept Zeeuw & Zeeuw de twee punten uit het vuur, dankzij een score van Coen Stolk en vier cruciale vrije worpen van Keyshawn Woods. Eindstand: 74-75. 

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord lijkt dus weer bij de les te zijn gebracht. De Rotterdammers speelden een goed eerste kwart en toonden in het laatste kwart veerkracht. Het aantal rebounds was bovendien op niveau: 42 versus 34 voor de thuisploeg. Al met al een hoopgevende zege in aanloop naar de eerste bekerwedstrijd van dit seizoen, komende woensdag in Zwolle tegen ZAC.