Goud voor Nederland en onze RoBa Rollers!

Op zaterdag 4 september 2021 schreef het Nederlands Rolstoelbasketbal damesteam geschiedenis door de gouden plak te pakken op de Paralympische Spelen. Na twee Europese titels in 2017 en 2019 en het wereldkampioenschap in 2018, was dit de nog ontbrekende titel. Mede door deze eerder behaalde resultaten reisde Nederland met onze Saskia Pronk en Sylvana van Hees af naar Tokio als dé favoriet voor het goud. Dit hebben zij zeker waar weten te maken.

Tekst: Keesje Ravenshorst Faessen

Het team verscheen goed voorbereid op de Paralympische Spelen. In de voorbereiding hebben zij meerdere oefenwedstrijden gespeeld, in een bubbel gecreëerd op Papendal, waar onder andere wedstrijden tegen Duitsland werden gespeeld.

Dit is de eerste paralympische gouden medaille ooit voor de Nederlandse dames in het rolstoelbasketbal. Twee spelers van Rotterdam Basketbal, Sylvana van Hees en Saskia Pronk, kwamen in Tokio in actie. Voor Sylvana waren dit haar allereerste Paralympische Spelen, voor Saskia was dit de tweede keer. Beide dames weten in de poulefase minuten te pakken.

 

Poulefase

Eerder in de poulefase stond het team al tegenover de Verenigde Staten, Algerije, China en Spanje. De eerste wedstrijd werd gewonnen van de Verenigde Staten. Deze winst tegen de voormalig paralympisch kampioen, was een mooie en verrassende winst. Tegen Algerije en Spanje wist het team zonder al te veel moeite te winnen. De wedstrijd tegen China werd helaas verloren. Dit was een verrassing, omdat de dames hier voor het eerst in tijden weer een wedstrijd op een groot toernooi verloren. De Chinezen wisten in al hun wedstrijden de tegenstander rond 40 punten te houden. Zelf wisten zij met behulp van een paar goede schutters wel punten te pakken. De kwartfinale werd gespeeld tegen Japan en de halve finale tegen Duitsland.

Voor Nederland was Mariska Beijer een van de sterkste speelsters van dit toernooi. Zij heeft verreweg de meeste punten gemaakt en een sterk toernooi gespeeld. Ook Bo Kramer heeft een goed toernooi gespeeld met veel scores op haar naam. Ook verdedigend was het Nederlandse team goed aanwezig. Zo pakten zij regelmatig steals en scoorden zij punten uit offensive en defensive rebounds.

De finale

Na een goed toernooi gespeeld te hebben waarin de dames dus alleen van China verloren, stonden zij zaterdag in de finale opnieuw tegen China. De dames waren uit op revanche en gebrand op het winnen van die begeerde gouden medaille.

De wedstrijd kwam niet direct op gang voor de dames. De Chinezen speelden een strakke verdediging, waarin zij met name veel druk zetten op Mariska Beijer. Andere speelsters namen het scoren van punten van haar over. Met name Bo Kramer en Jitske Visser scoorden veel punten in deze finale. Bo scoorde 16 punten en Jitske Visser 12. De stand na het eerste kwart was 9-12. Na de tweede helft was de stand 21-14 in het voordeel van Nederland.

In de tweede helft komt Nederland wat makkelijker tot scoren en zo lopen ze dan ook steeds verder uit. De wedstrijd wordt uiteindelijk besloten met een eindstand van 50-31, maar tijdens het vierde kwart was eigenlijk al snel duidelijk dat Nederland er met de winst vandoor zou gaan. Deze voorsprong leidde ertoe dat coach Gertjan van der Linden nog een aantal speelsters kon wisselen waardoor ook onder andere Saskia Pronk speeltijd kreeg in deze gouden finale. Sylvana van Hees betrad in deze finale helaas niet het veld.

 

Een mooi resultaat

Nederland eindigt deze wedstrijd met een schotpercentage van 43%. Verdedigend pakt Nederland een aantal steals en weten zij ook aardig wat offensive en defensive rebounds te pakken. Al met al heeft Nederland hier een mooi resultaat neergezet en mogen zij trots zijn op een gouden medaille waar in het hele toernooi en in de voorbereiding keihard voor gewerkt is. Echt een topprestatie! Dames, goed gedaan!!!