RoBa Rolstoelbasketballers winnen de beker!

Op Zaterdag 26 september hebben de RoBa rollers de beker veroverd in een zeer spannende finale tegen Only Friends!  Een wedstrijdverslag door Sylvana van Hees:

 

De voorbereiding
Helaas al een langere tijd geen wedstrijden meer gespeeld door de maatregelen van het coronavirus. Ondanks deze hele situatie hebben we er als team alles aangedaan om zo gezond en fit mogelijk te blijven. Nog voor het nieuwe seizoen begon, kregen we te horen dat de bekerfinale toch nog plaats zou vinden! Met niet veel trainingen in het vooruitzicht maar wel een paar oefenwedstrijden zijn we met volle moed de focus gaan leggen op de bekerfinale.

Toen werden de corona maatregelen hier en daar weer strakker aangetrokken waardoor we toch geen mogelijkheid kregen om de geplande oefenwedstrijden te spelen. We hebben wel tijdens de trainingen veel partijvormen gedaan met verschillende opstellingen maar het echte wedstrijdgevoel hadden we op dat moment nog niet opnieuw kunnen ervaren.

 

Onder de RoBa vlag
26 September 2020, te Barendrecht.  de dag van de bekerfinale… Daar stonden we als team; trots met een nieuwe naam, een nieuw tenue en klaar voor een nieuwe wedstrijd! De warming-up begon en iedereen zat in zijn/haar focus, iedereen scherp vanaf het begin en stuurde elkaar waar nodig. Een fluitsignaal van de scheidsrechters riep ons bij elkaar voor de line-up. Ergens voelde dit wel anders, een beetje vreemd. Normaal gesproken geef je iedereen een hand, maar dit gebeurt nu niet. Het is zo mooi om te zien hoe iedereen dit positief oppakt en gewoon doorgaat alsof er niets anders is dan normaal. Na de laatste instructies die we van coach Kornelis van der Werf hebben gekregen, kon je in de yel van het team horen dat we er klaar voor waren! De wedstrijd begon…

Q1: gelijk op
De eerste score viel voor de tegenpartij, maar dat hield ons niet tegen om voor de winst te gaan! Al snel pakte de tegenpartij een press op tegen ons team. Er werd toch goed voor elkaar gewerkt en strafte dus meteen af op de press. We kregen vaak de kans om te scoren, zowel in de bucket als buiten de bucket. De stand bleef dicht bij elkaar, aan het einde van het eerste kwart was de stand 14-14.

 

Q2: kleine voorsprong
Met de verdediging hielden we de tegenstanders toch vaak buiten de bucket waardoor zij moeilijkere schoten kregen. Onze focus lag daarbij op de rebounds pakken en de tegenstanders niet in de bucket te laten komen als er een schotpoging was gedaan. Door de snelheid die wij in het team hebben, hadden we dan ook vaker de kans om een fastbreak te rijden als we verdedigings rebound hadden. We werden daardoor beloond met een tussenstand van 21-26.

Q3: hard werken
In het begin van het derde kwart begon het tegenpartij toch wat sterker en stonden daardoor voor met score. Daarop zijn wij gaan inspelen door te gaan pressen. Met deze verandering hadden zij toch weer meer moeite en kwamen wij weer sterker terug. Met een score van 30-30 zijn we er toch weer bovenop gekomen en namen de leiding weer. Het derde kwart eindigde met een score van 31-36 in voordeel voor Rotterdam Basketbal.

 

Q4: buzzer beater!
In het vierde kwart kwam de tegenpartij toch weer moeilijk door de press van Rotterdam Basketbal. Met nog vier minuten te gaan was de stand 38-44. Only Friends heeft toen ook besloten om een press te starten tegen Rotterdam Basketbal waardoor het weer lastiger werd. In de laatste twee minuten werd er door beide kanten een goede pressbreak georganiseerd en werd de stand weer gelijk. Met nog 11 seconden te gaan, stond Rotterdam Basketbal voor met 47-48. Het schot dat op dat moment gemaakt werd, viel niet. Only Friends pakte de rebound en had al iemand over de middenlijn voor een fastbreak. Abraham Mamo Adissu pakte deze steal, reed richting de basket en schoot nog een driepunter! Dit was de beslissende score van de wedstrijd! Rotterdam Basketbal won hier door met 47-51!

Fantastisch resultaat
Ivar van Rijt (14), maakte zijn debuut in deze bekerfinale, Abraham Mamo Adissu was topscorer van het team met 18 punten, gevolgd door Bert Freriks met 16 punten en Maykel van Rijsinge met 13 punten. Daarnaast hebben bijna alle teamleden minuten gemaakt. Het was een zeer spannende wedstrijd met een mooie eind prestatie van het afgelopen seizoen en een super goed begin voor het nieuwe seizoen bij Rotterdam Basketbal!