RoBa RS1 wint van de nummer 2 Devedo.

Rolstoelbasketbal Rotterdam Basketbal

Zaterdag 29 januari speelde RoBa Rollers 1 (momenteel 3de ) tegen de nummer twee Devedo RSE 1. Na vorige keer een slechte thuiswedstrijd gespeeld te hebben met weinig mentaliteit tegen de nummer 1 moest het team zich herpakken om een goed resultaat neer te zetten tegen de huidige nummer twee.

Aan de ene kant had RoBa het thuisvoordeel door een onverwachts zware vloer voor de tegenstanders maar waren er weinig wisselmogelijkheden i.v.m. blessureleed en ziekte terwijl de tegenstanders een volle bank hadden. Verder moest RoBa het doen zonder de hoofdcoach waardoor spelers Bert Freriks en Maykel van Rysinge als coach en assistent coach fungeerde.

Koen Snieder won de tip-off waaruit een goede aanval ontstond met een schot en score van Maykel van Rysing. Al snel werd duidelijk dat de guard van de tegenstanders goed op schot wat resulteerde in 10 punten. Devedo verdedigde hoog op de driepuntslijn en in het geval van een schot vanuit RoBa werden spelers vaak vastgezet wat een overtal voor Devedo creëerde. Dit alles zorgde ervoor dat het eerste kwart met een 15-18 tussenstand in het voordeel van Devedo werd afgesloten.

Lichte achterstand
Het tweede kwart zag er soortgelijk uit: scores van Devedo vielen of door een schot van de guard of door een overtal situatie. Koen Snieder bleef erg belangrijk voor RoBa met schoten van randje bucket en bijdrages van Bert Freriks, Maykel van Rysinge en Camillo van Trijp zorgde voor weer een minimaal verloren kwart van 14-17. Tussenstand halverwege : 29-35 in het voordeel van Devedo.

 

RoBa rs1 Devedo

Puntjes sprokkelen
Na de eerste helft werd duidelijk dat RoBa meer pit in het spel moest gooien en dat spelers elkaar moesten helpen om terug naar eigen helft te komen voor een solide verdediging. Verder werd de afspraak gemaakt om druk te zetten op het schot van de guard zodat deze geen vrij schot meer kon nemen. Deze afspraken leidde tot een strakke verdediging en een goede druk op de tegenstander waardoor hun schoten lastiger werden en daarmee minder vaak vielen. Aan de andere kant raakte Maykel van Rysinge op schot en bleven Koen Snieder en Bert Freriks puntjes sprokkelen voor de thuisploeg. Ondanks dat de guard van de tegenstander toch nog drie keer vrij gemakkelijk kon scoren werd het kwart met 22-20 gewonnen wat resulteerde in een 51-55 tussenstand.

Inhaalrace
In de korte pauze van het laatste kwart werd er weer op gehamerd om elkaar terug te helpen en om de druk op afstandsschoten van de guard te houden. Het laatste kwart werd goed begonnen met een score van Camillo van Trijp. Vervolgens wist de tegenstander de volgende 5 aanvallen niet tot een score te komen maar ontplooide Maykel van Rysinge zich tot een ware sensatie door maar liefst 4 keer achter elkaar te scoren en het team op sleeptouw te nemen naar een 6 punten voorsprong. Een score van de tegenstander kon niet de comeback inleiden doordat Sylvana van Hees direct weer voor een score voor RoBa zorgde.

Overwinning
Uiteindelijk probeerde de tegenstander doormiddels van foutenoverlast en daarmee vrijeworpen voor de thuisploeg extra tijd voor zichzelf te creëren, maar door enkele unieke calls leidde dit niet tot het gewenste resultaat voor de tegenstanders. Einduitslag 65-59 voor RoBa!

 

(Foto’s: Fons Simon)