RoBa-ballers aan het woord: Tjall

Tjall de Vaal

Vanuit de redactie willen wij jullie nader kennis laten maken met diverse RoBa mensen.  Daarom gaan we in een serie van interviews in op hun rol en liefde voor de club en het spelletje. Spelers, coaches, bestuur… noem maar op. Dit keer laten wij je kennis maken met onze Tjall. Tjall speelt zowel voor ons u18-1 team als de Orange Lions Academy (u22) en het Nederlandse team u17.

 

Onze 10 vragen aan Tjall:

1. Wil je jezelf voorstellen?

Ik ben Tjall de Vaal, 17 jaar en kom uit Rotterdam. Mijn vader en moeder hebben allebei gebasketbald, dus toen we in de buurt van de club kwamen wonen, kwam ik snel eens proberen bij Astrid en Lindsey toen ik 11 jaar was. Ik vond het meteen superleuk.

2. Bij Welke teams heb je allemaal gespeeld en getraind?

Bij RoBa alle teams vanaf u12-1 tot nu u18-1. Tegelijk 2 jaar bij de Basketball Academy Rotterdam  en Thorbecke Highschool getraind. En nu speel ik ook voor de OLA. Ook heb ik met het Nederlands u17 team gespeeld.

3. Hoe ziet jouw week als topsporter eruit?

Ik woon doordeweeks op een kamer in Amsterdam in een flat met allemaal andere topsporters (basketballers , zwemmers en honkballers). Ik ga voor school naar het Cruyff college. Die houdt -net als Thorbecke – rekening met topsporters. Dan train ik elke ochtend en elke avond. In de middag ga ik dan naar School en na de avond training wordt er voor het hele team gekookt. Vrijdagmiddag ga ik terug naar Rotterdam om nog een keer met RoBa te trainen. In het weekend heb ik dus vaak 2 wedstrijden. En maandag begint alles weer opnieuw.

4. Hoe is het om met verschillende teams en coaches te spelen?

Het is een uitdaging, door vele plays van beide teams is het moeilijk in het begin van het seizoen om alles te onthouden, maar na een tijdje krijg je meer inzicht in het spel. Bij beide teams heb ik een andere rol. Bij Rotterdam werk ik aan ‘leiding nemen’ en bij OLA ben ik nog meer ‘lerend’. Dat komt daar vooral door de leeftijd. In de OLA competitie speel ik tegen oudere jongens (U22) waarvan ik veel leer, mentaal en fysiek. 

5. Welk doel wil je bereiken met Basketbal?

Mijn doel is om binnen 3 jaar in het buitenland te spelen. Het liefste naar Spanje, maar als ik daar nog niet goed genoeg voor ben wil ik mijzelf beter maken in België of Duitsland. Met de OLA gaan we al regelmatig naar buitenlandse toernooien. Dat is erg leuk en leerzaam.

6. Wat vind je het leukste aan Basketbal?

Het spel is leuk om te doen en naar te kijken. Ik vind het spelen natuurlijk het leukste, maar de sociale contacten en de gezelligheid buiten het veld om vind ik ook heel fijn. Ik leer veel mensen kennen waar ik wel iets van kan leren. Ik heb altijd eredivisie gespeeld, dus ik heb kennissen over heel Nederland.

7. Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede Basketballer te zijn? 

Zorg dat je explosief bent. Ik werk er elke dag aan om mijn voetenwerk te verbeteren. En werk serieus aan je schot. Nooit zo maar een bal gooien. Zelf ben ik ook bezig om leiderschap te ontwikkelen in een team. Daar wil ik  nog beter in worden. En om een goede basketballer te zijn is het erg belangrijk om serieuze tijd aan school te spenderen. Door slechte resultaten mag je niet mee trainen. Dus organiseer je tijd voor school met je tijd voor sport.

8. Heb je een voorbeeld of idool? En waarom?

Mijn idool is Dennis Rodman. Hij doet vooral zijn eigen ding. Qua basketbal kijk ik enorm naar hem op, omdat hij zich focust up de defence en het spel goed begrijpt. Ik kijk naar veel van zijn highlights om meer van hem te leren. Ik heb veel trucjes van Dennis geleerd waardoor ik vooruit ben gegaan.

9. Welke advies wil je de spelers van Rotterdam Basketbal meegeven?

Ik dacht dat ik een paar jaar geleden veel trainde, maar toen ik naar Amsterdam ging, bleek dat niet het geval. Veel trainen helpt. Dus ook om eerder naar de training te komen en om als laatste weg te gaan. Veel op pleintjes spelen is ook goed om meer van elkaar te leren (maar kijk uit voor blessures). 

10. Wat vind je zo leuk aan RoBa?

Het clubgevoel is een van de belangrijkste dingen die er is. De gezelligheid van iedereen die ik ken. Het mooiste vind ik dat ik vroeger (u12) erg op keek naar de grote RoBa jongens. Om nu die u12 kinderen te zien lopen en ze wat tips te geven, geeft voldoening.

Enkele foto’s van Tjall door de jaren heen: