RoBa rse1 na winst op RBVM door naar de bekerfinale!

roba rollers - Fons Simons

Zaterdag 19 februari speelde RoBa Rollers 1 tegen RBVM RSE 1in de halve finale van de beker. Het Zeeuwse RBVM RSE 1 speelt op het één na hoogste niveau in Nederland waar zij momenteel eerste staan…

Waar de RoBa Rollers in de voorronde twee wedstrijden wisten te winnen, speelde RBVM twee keer knap gelijk tegen de nummer 1 en 4 van de eredivisie. Al om al een tegenstander om niet te onderschatten. Speciaal voor de bekerwedstrijd was Henk Pieterse aanwezig als Host/DJ. Hiernaast was er een flink publiek aanwezig om de RoBa Rollers naar de finale te juichen.


Nek aan nek

De starting five van RoBa bestond uit Bert Freriks, Camilo van Trijp, Koen Snieder, Maykel van Rysinge en Saskia Pronk. De tip-off werd voor het eerst in een lange tijd verloren waaruit een score viel voor RBVM. De volgende twee aanvallen konden Bert Freriks en Koen Snieder makkelijk scoren van randje bucket op aanpassen van Maykel van Rysinge. RoBa verdedigde in een zogeheten 2-3 press: drie spelers voor om de centers van RBVM vast te zetten en twee spelers rond de middenlijn om lange passes te onderscheppen. Mede door de snelheid van twee tegenstanders kon RBVM vaak nog met vijf spelers aanvallen. Ondanks de daaropvolgende strakke verdediging lukte het ze vaak om van afstand te scoren.

Om de verdediging beter te organiseren werd er door de coach van RoBa een time-out genomen. Na de time-out was de verdediging beter maar bleven er aan beide kanten scores vallen. Aan de kant van RoBa waren Maykel van Rysinge, Bert Freriks en Koen Snieder goed op schot wat resulteerde in een uitslag van 24-22 na het eerste kwart.

RoBa loopt uit
Het tweede kwart begon RoBa met dezelfde vijf als in het eerste kwart. Na een score van de tegenstander volgde een sterke periode van RoBa waarin Bert Freriks, Maykel van Rysinge en Koen Snieder voor punten zorgden. Na een 7-0 run wist de tegenstander weer te scoren, dit leidde geen comeback in want de score werd weer gevolgd door een 12-5 run in het voordeel van RoBa. Drie minuten voortijd kwam de eerste wissel aan de kant van RoBa waar Ivar van Rijt erin kwam voor Maykel van Rysinge. De invalbeurt werd bekroont met een tactische fout op een open schot van de tegenstander die naar de vrije worp mocht gaan. Tweede kwart werd afgesloten met een 42-30 tussenstand.


RBVM komt terug

Het derde kwart ging door met de opstelling waarmee het tweede kwart was afgesloten. Na een tactische fout wist Ivar van Rijt nu een mooie score te maken vanuit het midden. Hierna wist hij Saskia Pronk in stelling te brengen die vanuit een open lay-up scoorde. Ondanks deze score wist RBVM terug te komen tot een 47-40 tussenstand waardoor de spanning in de wedstrijd weer volledig terugkwam. Vanwege deze comeback werd er weer een time-out genomen door RoBa om orde op zaken te stellen. Na de Rust kwamen Sylvana van Hees en Bart Formsma erin voor Bert Freriks en Saskia van Pronk. Na de time-out scoorde Koen Snieder twee vrij worpen en wist Sylvana van Hees Bart Formsma inside te krijgen met een schitterend screen. De score die hieruit viel werd gevolgd door weer een score van Koen Snieder met een bonus door een fout van de tegenstander. Door een foutenlast aan de kant van RoBa moest er wat voorzichtiger verdedigd worden wat leidde tot een 8-2 run in het voordeel van RBVM. Het kwart werd uiteindelijk tot een 58-51 tussenstand waarmee de spanning nog niet uit de wedstrijd was verdwenen.

Spanning tot het eind
Het vierde kwart werd weer begonnen met de starting five. Zoals al eerder bleek werd er weer om en om gescoord. Na 6-4 score werd er door RoBa een time-out genomen om het spel te fine-tunen. Na deze time-out brak RoBa los door twee scores van Maykel van Rysinge en een score van Koen Snieder. Zoals al in eerdere wedstrijden bleek brak zware vloer van de Alexanderhal de tegenstander op waardoor er nauwelijks gescoord werd. Drie minuten voor tijd kwam Ivar van Rijt erin voor Bert Freriks. Weer had Ivar van Rijt een aantal luttele secondes nodig om tot een mooie score vanaf de vrij worp te komen. Na twee scores van RBVM gevolgd door één score van RoBa werd de laatste time-out door RoBa genomen.

Met nog een minuut op de klok kwamen Cynthia van Peek en Ron Wijnands er voor het eerst in vergezeld door Ivar van Rijt, Bart Formsma en Sylvana van Hees. Er werd goed verdedigd maar aanvallend was het zoeken. Het laatste schot van de wedstrijd werd genomen door Ron Wijnands die helaas door pech de bal uit de basket zag rollen. Eindresultaat 73-61 in het voordeel van RoBa.

De finale
26 Maart staan de Roba Rollers in de bekerfinale tegen een nog nader te bepalen tegenstander. Zullen zij na vorige jaar de beker weer mee nemen naar Rotterdam ?

ROba rollers kampioenen Fons Simons

Gouden Olympiërs Sakia Pronk en Sylvana van Hees werden met Europees kampioen Camillo van Trijp door het bestuur in het zonnetje gezet!

 

(Tekst: Bart Formsma.  Foto’s: Fons Simons)